Dijsselbloem: beloning topman NXP na overname ‘idioot hoog’

Chipindustrie

Volgens de minister van Financiën staat de beloning van Rick Clemmer in geen verhouding tot zijn prestatie. Maar er is niks tegen te doen.

Minister
Minister Foto Jerry Lampen / ANP

De beloning die de 65-jarige Amerikaanse topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipproducent NXP krijgt is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een „idioot hoog bedrag” en „buitenproportioneel”.

Dat zei de minister dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met nieuwszender RTL Z. Clemmer kan ongeveer 411 miljoen dollar (371 miljoen euro) opstrijken door de voorgenomen overname van zijn bedrijf door de Amerikaanse chipgigant Qualcomm.

„Het staat in geen verhouding tot wat betrokkene heeft gedaan voor het bedrijf. Ongetwijfeld heeft hij een positieve bijdrage geleverd, maar hij is niet de uitvinder van de chipmachines”, aldus de bewindsman. Qualcomm wil NXP, de vroegere chiptak van Philips, overnemen voor 47 miljard dollar (43 miljard euro). Als het doorgaat is het een van de grootste overnames ooit in Nederland.

Clemmer krijgt zijn beloning als hij zijn aandelenpakketten en toegekende optierechten verzilvert na de voltooiing van de transactie.

Volgens Dijsselbloem kan hij er niks tegen ondernemen omdat het Eindhovense bedrijf genoteerd is aan de beurs in New York. Hij gaat wel kijken of de wet kan worden aangepast zodat dit in de toekomst wel mogelijk is. Daarover komt aan het eind van het jaar meer duidelijkheid.

Personeel krijgt 1,7 miljard

Niet alleen Rick Clemmer profiteert van de verkoop van NXP. Omdat de beurskoers sinds 2010 vertienvoudigde, hebben alle aandeelhouders daar profijt van – ook het personeel van NXP. Het bedrijf bevestigt cijfers die in Het Financieele Dagblad verschenen. 7.700 medewerkers hebben een aandelenpakket of krijgen opties. Daarnaast zijn er 4.600 medewerkers die op vrijwillige basis aandelen inkopen. Bij elkaar hebben ze zo’n 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro) te verdelen en krijgen ze gemiddeld 77.000 dollar per persoon. (ANP/NRC)