‘Dier’, ‘water’, ‘pijn’? Ha, dat is een kwal!

Spellen

Met de feestdagen in aantocht bespreekt Lucas Brouwers verschillende spellen. Deze week: Codenames en Concept.

In raadspel Concept communiceer je met plastic kubussen en pictogrammen.
In raadspel Concept communiceer je met plastic kubussen en pictogrammen. Foto NRC

Bij de leukste spellen op een feestje moet iemand iets duidelijk maken terwijl hij dat niet kan. Neem klassieker Hints. Eerst is er twijfel bij de uitbeelder. Met welke gebaren zal hij James Bond uitbeelden? Dan het mysterie. Wat bedóelt die jongen die doet alsof hij een biertje tapt? En dan de hilarische ontknoping: aftappen! Spionnen! James Bond!

Het blijft leuk en daarom komen spellenmakers geregeld met nieuwe varianten om gebrekkig te communiceren. Codenames en Concept zijn twee nieuwe uitblinkers in het genre.

0311ach-doos-spel-2

In Codenames worden spelers gedwongen te communiceren met één woord. Op tafel liggen 25 kaartjes met verschillende begrippen. Bijvoorbeeld: Europa. Mars. Tablet. Chocolade. Dood. Spelers moeten hun team op de juiste kaartjes wijzen, maar mogen steeds maar één woord zeggen.

Iemand kan bijvoorbeeld ‘iPad’ zeggen om zijn team op ‘tablet’ te wijzen. Knapper is om een woord te verzinnen dat naar twee, drie of zelfs vier kaartjes verwijst. Zo kan ‘reep’ op ‘Mars’ én ‘chocolade’ slaan.

Associatieve denkers kunnen hier klappers maken. Bij ons kwam iemand met codewoord ‘Monroe’ om ‘wind’ en ‘jurk’ aan te duiden. Of codewoord ‘Sneeuwwitje’, voor ‘appel’ en ‘spiegel’.

0311ach-doos-spel-1

Raadspel Concept draait om beelden. Een kartonnen speelbord staat vol pictogrammen van concrete en abstracte concepten. Er zijn pictogrammen voor ‘vloeibaar’, ‘boek’ en ‘film’, maar ook voor ‘fragment’ en ‘sinusoïdaal’.

Spelers moeten het team concepten laten raden door plastic kubusjes bij pictogrammen te plaatsen. Een kubus bij ‘jong’, ‘man’ en ‘hout’ slaat bijvoorbeeld op Pinokkio. ‘Dier’, ‘water’, ‘pijn’? Dat is een kwal.

Die kubuscommunicatie werkt verrassend vlot. Fifty Shades of Grey werd een kubus bij ‘film’, eentje bij ‘boek’ en een hele stapel bij ‘grijs’. Eén speler lukte het zelfs om de Star Wars-quote „I am your father” te kubussen.

Concept, ca. 30 euro, Enigma Distribution Benelux
Codenames, ca. 20 euro, White Goblin Games