Chengdu J-20

Ook China heeft ineens een onzichtbaar stealthvliegtuig

De Chinese luchtmacht heeft dinsdag een van zijn belangrijkste geheimen onthuld: de Chengdu J-20, die, net als de Amerikaanse F-22 Raptor, voor radarsystemen onzichtbaar is. Op de tweejaarlijkse luchtshow in het Zuid-Chinese Zhuhai werden kort twee J-20-gevechtsvliegtuigen getoond aan een publiek van internationale vliegtuigbouwers, wapenhandelaren en militaire analisten.

Sinds in 2010 toevallig bekend was geworden dat China werkte aan de ontwikkeling van een eigen toestel met ‘stealthcapaciteit’ werd het bestaan van het project door de autoriteiten ontkend. Lang werd ook getwijfeld of China in staat zou zijn een dergelijk toestel te bouwen. Militaire analisten vermoeden dat de blauwdrukken van het Amerikaanse toestel zijn gestolen door militaire hackers van het Volksbevrijdingsleger. Een van hen, de 51-jarige Su Bin, werd eerder dit jaar in de VS daarvoor veroordeeld. China ontkent.