Bouwbedrijf Heijmans komt in de gevarenzone

Problemen

De bouw trekt aan, maar Heijmans profiteert daar vooralsnog niet van, omdat het nog met een aantal hoofdpijnprojecten zit.

Heijmans vernieuwt Foto ANP / KOEN SUYK

Bouwer Heijmans uit Rosmalen heeft financiële problemen. Het beursgenoteerde bedrijf kan nu nog wel aan de afspraken met z’n banken voldoen, maar als de onderhandelingen over een paar probleemprojecten ongunstig uitpakken, lukt dat mogelijk niet meer. Dat meldt Heijmans zelf in een tussentijds bericht over het derde kwartaal, waaruit de meeste cijfers zijn weggelaten.

Door de problemen bij een aantal grote projecten kan Heijman niet profiteren van de aantrekkende bouwmarkt in Nederland. Heijmans verdiende afgelopen driekwart jaar weliswaar iets meer aan de bouw van huizen en ook de Belgische en Duitse tak presteerden goed. Toch blijft de totale omzet volgens het persbericht min of meer gelijk.

Probleemproject 1: N23

Net zoals bouwer Ballast Nedam zwaar in de problemen kwam door een stuk weg – de A15 door het Botlekgebied – zo lijdt Heijmans nu onder de N23, de Westfrisiaweg. De aanleg van die weg was eerst gegund aan de combinatie BAM–van Oord, maar Heijmans vocht die beslissing met succes aan en kreeg de klus.

De bouwer werkt nu aan een ‘opwaardering’ van 42 kilometer weg tussen Enkhuizen en Alkmaar, een project van zo’n 200 miljoen euro. Dat valt tegen. Onder meer het prepareren van de ondergrond duurt langer dan verwacht, waardoor de weg niet eind 2017 klaar zal zijn.

Over de extra kosten die dit oplevert, is grote onenigheid tussen de provincie Noord-Holland en Heijmans ontstaan. Op diverse stukken heeft Heijmans de aanleg van de weg stilgelegd, in afwachting van de uitkomst van de onderhandelingen over wie dit gaat betalen.

Het geschil gaat over de informatie over de bodem die de provincie heeft aangeleverd, zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. De provincie heeft allerlei studies en documenten over de grond aan de bouwer overhandigd. Die zijn volgens Heijmans onvolledig, wat tot de problemen heeft geleid. Maar volgens het contract is de bouwer verantwoordelijk voor het bodemonderzoek. Het conflict ligt nu bij de Raad van Arbitrage voor de bouw.

Probleemproject 2: biogas

Tweede blok aan het been is de bouw en het onderhoud van de Energiefabriek Tilburg, in opdracht van waterschap De Dommel. De fabriek van 31 miljoen euro moet biogas halen uit het zuiveringsslib van rioolwater.

De bouw had in 2014 af moeten zijn, maar het lukt Heijmans niet om de fabriek naar tevredenheid van de opdrachtgever op te leveren. In alleen al het eerste half jaar van 2016 verloor Heijmans 8 miljoen euro op de fabriek. In 2014 verloor Heijmans ook al een geschil met het waterschap over de bouw.

Wat nu? Heijmans is „pro-actief en constructief in gesprek” met z’n financiers over de situatie, meldt het bedrijf zelf. Nadruk ligt op het verbeteren van de verhouding schuld ten opzichte van de winst. Tot de geschillen over de energiefabriek en de N23 zijn uitgevochten, waagt Heijmans zich niet aan verdere prognoses.

    • Carola Houtekamer