Belgische Bpost: alsnog bod op PostNl

Er zijn opnieuw plannen voor een fusie tussen de grootste Belgische en Nederlandse postbedrijven.

Het Belgische Bpost overweegt alsnog een vriendschappelijk bod uit te brengen op de Nederlandse postbezorger PostNL. Bpost bevestigde woensdag een uitgelekt document over een hernieuwd bod, dat in handen van Het Financieele Dagblad belandde.

PostNL is „ onaangenaam verrast”, schrijft het in een reactie. „We zijn niet in gesprek met Bpost en hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie.”

In mei liepen onderhandelingen tussen beide bedrijven op niets uit maar de Belgische postbezorger ziet voordeel in een combinatie van beide bedrijven. PostNL is, vergeleken met Bpost, beter vertegenwoordigd in de bezorging van pakketten. Dat is een groeimarkt, in tegenstelling tot de verwerking van brieven.

In België worden nog relatief veel brieven verzonden: dagelijks 9 miljoen brieven op 11,2 miljoen inwoners – terwijl PostNL 10 miljoen brieven op 17 miljoen inwoners verwerkt.

Het bijzondere aan deze toenaderingspoging is dat Bpost een kleiner bedrijf is dan PostNL. Een lagere omzet (2,4 miljard ten opzicht van 3,4 miljard) en maar de helft van het aantal medewerkers (zo’n 24.000 voor Bpost en 49.000 voor PostNL).

Desondanks is Bpost winstgevender dan het Nederlandse bedrijf en heeft het een veel hogere beurswaarde. De Belgische staat is voor 51 procent aandeelhouder maar zou dat aandeel willen laten verwateren bij een overname. (NRC)

    • Marc Hijink