Beleggers nerveus over opmars Trump

Verkiezingen VS

Nu Trump zijn achterstand in de peilingen inloopt, zijn de markten in de mineur. Beleggers willen niet verrast worden zoals rond de Brexit.

Foto AP

De nervositeit op de internationale beurzen en de financiële markten groeit nu de onzekerheid omtrent de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komende dinsdag toeneemt.

Leek de Democraische kandidaat Hillary Clinton een week geleden nog op weg naar een overtuigende overwinning, de afgelopen dagen is de Republikein Donald Trump begonnen aan een inhaalrace. Daarbij werd Trump geholpen door de aankondiging, vrijdag, door de FBI dat de federale recherche nogmaals wil kijken naar een groot aantal e-mails van Hillary Clinton.

Volgens een opiniepeiling van de televisiezender ABC en de krant The Washington Post, gebaseerd op interviews met burgers tussen 27 en 30 oktober, ligt Trump zelfs iets voor: 46 procent, tegen 45 procent voor Clinton. Sinds mei was zo’n voorsprong van de Republikein niet meer vertoond. Volgens andere peilingen ligt Clinton nog voor op Trump, al is haar voorsprong danig geslonken.

Ook bij stembureaus waar al eerder dan de verkiezingen van 8 november stemmen kunnen worden uitgebracht is sprake van een kentering. Lag Clinton daar eerst voor, nu begint Trump ook daar beter te scoren.

031106IHN_volatileitsindex

Zowel dinsdag als woensdag daalden de koersen op de aandelenbeurzen. Veel investeerders zochten in plaats daarvan hun heil in goud, dat een scherpe prijsstijging te zien gaf. Investeerders willen niet opnieuw verrast worden, zoals in juni van dit jaar gebeurde toen velen forse verliezen leden omdat ze de Britse stem voor een vertrek uit de Europese Unie niet zagen aankomen. De zogenoemde Vix, een index die de volatiliteit op de beurzen weergeeft, nadert inmiddels weer het niveau van na het Brexit-referendum.

De opiniepeilingen geven overigens een enigszins vertekend beeld. Het Amerikaanse kiesstelsel speelt de kandidaten namelijk ook parten. Belangrijk is vooral hoeveel kiesmannen per staat elk voor zich weet te winnen. Om president te worden heeft een kandidaat minimaal 270 kiesmannen achter zich nodig. Analisten gaan ervan uit dat Clinton in elk geval kan rekenen op 246 kiesmannen, Trump vooralsnog pas op 180. Om 112 kiesmannen kan nog worden gestreden.

Beide kandidaten richten mede daarom hun aandacht in de laatste dagen op enkele cruciale swing states waar veel kiesmannen zijn te winnen. Het gaat daarbij onder meer om Florida, North Carolina, Virginia, Ohio, Iowa, Arizona, Colorado en Nevada.

Trump voerde woensdag intensief campagne in Florida, waar hij beslist moet winnen, wil hij een kans houden op het presidentschap. Hij voorspelde in verband met het FBI-onderzoek naar Clintons e-mail een „ongekende en langdurige constitutionele crisis”, mocht zijn rivaal tot president worden gekozen. President Obama uitte woensdag kritiek op de FBI. „We handelen niet op basis van onvolledige informatie.”

    • Floris van Straaten