Assad wil zeker tot 2021 Syrische president blijven

De Syrische president benadrukt in een interview de schuld van de Verenigde Staten aan het bloedvergieten in Syrië.

Foto: AFP PHOTO / SANA

De Syrische president Bashar al-Assad wil zijn huidige presidentstermijn tot 2021 zeker afmaken, zegt hij woensdag in interviews met meerdere buitenlandse media, waaronder The New York Times en The New Yorker. Assad sluit in het vraaggesprek een politieke oplossing voor het conflict in Syrië uit, en verklaart zich al te richten op de modernisering van Syrië na de oorlog, die hij beschouwd als een gewonnen strijd.

Het interview met Assad vond plaats na een meerdaagse conferentie van de British Syrian Society, die de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en Syrië wil versterken en die wordt geleid door de schoonvader van de president. Tijdens die conferentie konden meerdere buitenlandse journalisten het door oorlog geteisterde land bezoeken. Zowel de conferentie als het interview worden beschouwd als onderdeel van een nieuwe strategie van openheid in een nieuw ingezette mediastrijd.

Openheid

In het gesprek sprak volgens de journalisten een zelfverzekerde Assad, die in zijn eigen woorden een nieuw tijdperk van “dialoog” en “openheid” aankondigde. Eerder deze maand gaf ook Assad’s vrouw Asma al-Assad al een interview, waarin ze de sancties tegen Syrië veroordeelde en onderstreepte hoezeer ze zich met het lot van de Syriërs verbonden voelt. Ook de president zelf gaf eerder deze maand al interviews aan internationale media. De nieuwe mediastrategie lijkt volgens de journalisten samen te gaan met een hardere lijn ten aanzien van een compromis met nationale of internationale tegenstanders.

De Syrische president benadrukt in het interview woensdag de schuld van de Verenigde Staten (VS) aan het bloedvergieten in Syrië. Volgens Assad zijn de VS er slechts op uit om hem weg te krijgen. In die strijd verlenen ze actieve steun aan de Islamitische Staat en andere extremistische groepen. Assad zegt ook dat het grootste gedeelte van de Syriërs hem nog altijd steunt. Zelfs mensen die zijn beleid en zijn Baathpartij politiek niet steunen, staan inmiddels weer achter hem, aldus Assad. “Ze hebben de waarde van een staat leren kennen. Dat bracht ze naar ons, niet omdat politiek van mening zijn veranderd.” Het “sociale weefsel” van Syrië is inmiddels beter dan voor de oorlog, aldus Assad.

Niettemin zegt Assad nog altijd een dialoog te voeren, ook met de VS.

“Maar dat betekent niet dat we onze soevereiniteit opgeven of dat Syrië een marionet wordt van andere landen.”

Oorlogsmisdaden

Beschuldigingen van oorlogsmisdaden aan zijn adres noemt Assad politieke manipulatie. “Stel dat het waar is, en deze president vermoordt zijn eigen mensen. Hoe kan het dan dat er na vijf jaar nog steeds zoveel mensen in dit land zijn die me steunen?” Op vragen over mensenrechtenschendingen bij de bombardementen op Aleppo of in de staatsgevangenissen van Syrië antwoordde Assad afwijzend. “Als je terroristen steunt ben je geen politieke gevangene. Als je terroristen steunt steun je de moordenaars.”

    • Clara van de Wiel