Moskou: Amnesty heeft huur niet betaald

Personeel kan sinds woensdag het pand niet meer in. Het gebouw is eigendom van de gemeente Moskou.

Het kantoor van Amnesty in Moskou is op last van de gemeente gesloten.
Het kantoor van Amnesty in Moskou is op last van de gemeente gesloten. Foto Ivan Sekretarev / AP

De gemeente Moskou heeft woensdag het pand van Amnesty International gesloten omdat de mensenrechtenorganisatie achter zou lopen met de huur. Dat staat in een verklaring van de gemeente in het bezit van persbureau Reuters.

Tegen TV Rain zegt de gemeente dat het huurcontract met Amnesty al in 2008 is afgelopen. Daarna zou zijn afgesproken dat Amnesty er mocht blijven zitten, met de voorwaarde dat beide partijen de huur op konden zeggen, met een opzegtermijn van drie maanden.

Volgens Amnesty zijn er voor de sluiting van het kantoor geen waarschuwingen afgegeven. De deur die toegang biedt is verzegeld. Het personeel van Amnesty kan daarom het gebouw niet in. Op de deur hangt een verklaring waarin staat dat het gebouw eigendom is van de gemeente Moskou en dat niemand het mag betreden zonder de begeleiding van een gemeentefunctionaris.

Ook zegt Amnesty dat de sloten vervangen zijn en dat het alarmsysteem is gedemonteerd. De elektriciteit zou tevens afgesloten zijn.

“We zijn er 100 procent van overtuigd dat we aan al onze verplichtingen als huurder voldaan hebben”, zegt John Dalhuisen, directeur Europa van Amnesty in een verklaring.

“We werken eraan deze situatie zo snel mogelijk op te lossen en hopen dat er een simpele administratieve reden ten grondslag ligt aan deze terugslag in ons werk.”

Wat de echte reden van sluiting is, zegt Amnesty niet te weten. Er zijn een aantal “plausibele verklaringen mogelijk, gezien het huidige klimaat van werken in de burgermaatschappij”, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, zegt de mensenrechtenorganisatie in reactie op de sluiting.

Op telefoontjes van Amnesty naar de gemeente zou geen antwoord gekomen zijn. Een woordvoerder van het Kremlin zegt tegenover persbureau Reuters niks van de sluiting af te weten.