AlFitrah moet binnen twee weken twee ton storten

De salafistische moskee heeft een jaar huurachterstand. Als die niet snel wordt weggewerkt, wordt het pand ontruimd.

Archiefbeeld van het pand van AlFitrah.
Archiefbeeld van het pand van AlFitrah. Foto Martijn Beekman / ANP

De omstreden salafistische moskee AlFitrah uit Utrecht krijgt twee weken de tijd om een jaar huurachterstand over te maken. Anders wordt het pand ontruimd, heeft de rechter woensdag bepaald. Het gaat om een rekening van in totaal 214.736 euro.

AlFitrah werkte aan een overname van het pand in Utrecht Overvecht. Volgens het bestuur was afgesproken dat er gedurende de onderhandelingen geen huur betaald hoefde te worden. Dat is volgens de rechtbank niet hardgemaakt:

“Uit het dossier blijkt niet dat deze afspraken gemaakt zijn, maar juist dat er steeds is gecommuniceerd over het betalen van achterstallige huur.”

Lees ook over het protest van Geert Wilders bij de moskee, in 2015: ‘Haatimams’? Die mogen er ook zijn

Door de uitspraak krijgt AlFitrah twee weken de tijd om zowel de oude als de nieuwe eigenaar van het pand €107.368 euro over te maken. Directe ontruiming, zoals de eigenaren wilden, vond de rechter niet redelijk. Het moskeebestuur had namelijk al aanbetalingen voor de aankoop en investeringen verricht.

De Stichting AlFitrah, een van de grootste salafistische organisaties in Nederland, is omstreden. De FIOD is bezig met een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken. Ook zou er dubieus geld uit Koeweit naar de stichting zijn overgemaakt, en loopt er een onderzoek naar de negatieve pedagogische effecten die de islamlessen op een van de scholen van de stichting zouden hebben.