Aanwijzingen voor corruptie in regering Zuma

Er moet nu een commissie komen die nader onderzoek gaat doen, ook naar de beschuldigingen richting president Zuma.

Foto Mike Hutchings / Reuters

Verschillende leden van de Zuid-Afrikaanse regering hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan corruptie en omkoping. Dat is de conclusie van een langverwacht onderzoek van een Zuid-Afrikaanse waakhond, dat woensdagavond verscheen. President Jacob Zuma moet nu een commissie instellen om verder onderzoek te doen, zo adviseren de schrijvers volgens persbureau Reuters.

In het rapport claimt plaatsvervangend minister van Financiën Mcebisi Jonas dat hij – voor hij in functie kwam - tientallen miljoenen euro’s kreeg aangeboden als hij zijn post zou accepteren. Dat geld was afkomstig steenrijke Indiase broers Ajay, Atul en Rajesh Gupta, die jarenlang flinke invloed zouden hebben uitgeoefend op de regering.

Lees ook: De Gupta’s zijn al weg. Volgt Zuma?.

Hoewel het rapport de druk op de regering van Zuma opvoert, stellen de onderzoekers volgens persbureau AP dat er nog geen sluitend bewijs is voor corruptie. Daarvoor hadden de schrijvers naar eigen zeggen niet de middelen. Er moet daarom binnen 30 dagen een commissie komen die nader onderzoek gaat doen, ook naar de relatie tussen de broers en Zuma.

Groot betoog tegen regering Zuma

President Zuma deed meerdere pogingen om de publicatie van het onderzoek naar de Gupta-zaak te voorkomen. Een rechtbank gaf eerder woensdag echter alsnog opdracht tot publicatie. Duizenden Zuid-Afrikanen waren op dat moment al de straat op te gaan om hun onvrede uit te spreken over de regering.

De positie van Jacob Zuma is al tijdenlang wankel. Eerder dit jaar oordeelde de Hoge Raad in Zuid-Afrika al dat er een onderzoek moest komen naar honderden corruptie-aanklachten richting de president, die eerder werden verworpen. Ook een poging van Zuma om minister van Financiën Pravin Gordhan te lozen leidde tot veel kritiek.