China koopt de verbeelding op

Vermaaksindustrie

In Hollywood kopen Chinezen voor bedragen ver boven de marktwaarde productiehuizen en filmstudio’s. Het wachten op is hun invloed op de inhoud.

De topman van Wanda, Wang Jianlin, deed onlangs Hollywood. Een najaarszondag lang ‘sprak’ hij journalisten en zakelijke partners in hotelsuites. Tussen aanhalingstekens, want Wang zegt niet veel. Hij schudt handen, poseert voor selfies en glipt weer weg.

Misschien vindt de rijkste man van China niet dat hij iemand een woord van verklaring verschuldigd is, terwijl zijn onderneming filmstudio’s en productiebedrijven overneemt. Misschien is het, zoals Chinese journalisten in Los Angeles fluisteren, een illustratie van de nieuwe arrogantie waarmee schatrijke Chinezen met nauwe banden met de communistische elite zich inkopen in de entertainmenthoofdstad om soft power te winnen.

Voice of America over Wangs recente bezoek aan Hollywood:

Als bedrijfsconglomeraat loopt Dalian Wanda voorop in een trend. Terwijl de Chinese afzetmarkt voor films en tv groeit, heeft Wanda zich dit jaar naar binnen gekocht bij Legendary, producent van Jurassic Park en de Batman-films. Voor deze studio betaalde Wanda 3,5 miljard dollar (3,2 miljard euro): een prijs zo ver boven de marktwaarde dat geen CEO of aandeelhouder bezwaar kan maken.

Eerder nam Wanda de bioscoopketen AMC over voor de veel te hoge prijs van 2,6 miljard dollar. Momenteel wordt Dick Clark Productions - die muziekshows en de Golden Globes produceert – opgepikt voor een miljard dollar, wederom een bedrag dat geen weldenkende Amerikaan zou betalen – of weigeren. Wanda hoopt bovendien 49 procent van Paramount in handen te krijgen. Zo oefenen de Chinese eigenaars steeds meer invloed uit op de films, tv-series, games en showprogramma’s die Hollywood voortbrengt.

De Taiwanees-Amerikaanse filmmaker Ang Lee voorspelde vorige maand dat het een kwestie van enkele jaren is voordat de ‘exploderende’ Chinese filmmarkt de Amerikaanse zal overschaduwen, laat staan de Europese. Die markt wil Wanda bedienen en controleren. Een win-win voor de creatieve sector in Hollywood én de naar vermaak snakkende Chinezen. Zeggen althans Wang Jianlin en de Amerikanen die hij betaalt.

Niet iedereen is blij met de overnamegolf. Hoe voorkom je dat een cultuur zonder vrijheid van meningsuiting een stempel drukt op wat een filmstudio in Los Angeles kan maken? De Washington Post zei in een commentaar dat de zorgen van een groep senatoren echode:

“Het is niet zo vreemd om aan te nemen dat China pro-regime propaganda wil verspreiden middels het beheer van Amerikaanse entertainmentmedia.”