Zwarte Piet

Schoorsteenpieten in tv-serie RTL van diverse afkomst

De cast van Foto RTL

In de nieuwe sinterklaasserie van RTL – de eerste zonder Zwarte Piet – worden de pieten gespeeld door een kleurrijke cast. Zo wordt de Meesterpiet gespeeld door de Surinaams-Nederlandse acteur Mike Libanon, en zijn de twee hoofdpersonages, leerlingpieten Slim en Pret, van Turkse en Marokkaanse afkomst. „Sint heeft bij het aannemen van de pieten gekozen voor een afspiegeling van de maatschappij”, aldus een woordvoerder van RTL.

In de concurrerende serie Het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep zaten tot nu toe wel zwarte pieten, gespeeld door overwegend witte acteurs. Dit terwijl ‘diversiteit’ een hoofdtaak is van omroep NTR. Hoe het dit jaar zal zijn, wil de NTR niet zeggen. Nickelodeon heeft net als RTL een pietenploeg van diverse afkomst, maar zonder schmink.

Op 13 november begint RTL met Sint en Co: de verdwenen sleutel, met louter ‘schoorsteenpieten’. De serie is eerst te zien op RTL’s onlineplatform Videoland, en een dag later op RTL 8 en themakanaal RTL Telekids. RTL maakte vorige week bekend dat Zwarte Piet niet langer welkom is in programma’s van de zender.

    • Wilfred Takken