Voorsprong van Clinton slinkt door mail-affaire

Verkiezingen

Veel kritiek op FBI-besluit, ook e-mails gewist door Trump.

Foto Reuters

Hillary Clinton heeft nog steeds een voorsprong van drie procentpunt in het gemiddelde van landelijke peilingen. Maar die voorsprong slinkt. En in afwachting van een nader oordeel van de FBI over de e-mails die zijn gevonden in de laptop van Anthony Weiner, de bijna ex-man van Clintons vertrouwelinge Huma Abedin, ligt het momentum in de campagne ontegenzeggelijk bij Donald Trump. „Goed werk Huma! Dank je wel Anthony Weiner”, sprak Trump maandag triomfantelijk op een campagnerally in Michigan.

Zondag kreeg de federale recherchedienst toestemming de mails op de laptop van ex-Congreslid Anthony Weiner te lezen. De FBI zoekt naar een onbekend aantal e-mails van Abedin, die volgens media tegen de FBI heeft verklaard dat zij geen idee had dat haar mails op de laptop van haar man stonden en dat zij die niet gebruikte.

Abedins e-mails werden eerder onderzocht door de FBI in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar Clintons privé-server. Abedin, die op die server een account had, verklaarde toen onder ede dat zij alle apparaten waarvan zij had gemaild zou inleveren. In juli concludeerde FBI-directeur James Comey dat er geen reden was om Clinton te vervolgen, maar dat zij en haar staf „extreem slordig” waren geweest in het hanteren van geheime informatie. Vrijdag, minder dan twee weken voor de verkiezingen, kondigde Comey aan het onderzoek naar Clintons e-mails te heropenen naar aanleiding van de op Weiners laptop gevonden mails.

Maandag kwam Comey voor deze stap, waarvoor geen precedent bestaat, verder onder vuur te liggen. CNBC berichtte dat Comey, begin oktober weigerde de naam van de FBI onder een regeringsverklaring te zette die Rusland beticht van inmenging in de presidentsverkiezingen. Volgens de zender weigerde Comey vanwege het protocol dat politieke inmenging door de FBI kort voor de verkiezingen verbiedt. „Openlijk meten met twee maten”, zei Clintons campagnemanager Robby Mook. President Obama, die Comey in 2013 benoemde, liet maandag weten achter hem te staan.

Intussen kampt ook Trump met onthullingen over verdwenen e-mails en documenten. Maandag onthulde Newsweek dat Trumps bedrijven tijdens rechtszaken „systematisch duizenden e-mails, digitale verslagen en documenten hebben vernietigd en verborgen”. Daarbij handelden ze vaak volledig in strijd met de instructies van rechtbanken. En The New York Times berichtte dat Trump in de jaren negentig gebruik maakte van uiterst dubieuze belastingconstructies.

Wat willen Trump en Clinton? pagina 14-15