‘VN-missie faalde bij aanval op hotel Zuid-Soedan’

Onder toeziend oog van blauwhelmen werden burgers verkracht en gedood. De commandant van de missie is ontslagen.

Een voertuig van de VN in Zuid-Soedan. Foto Ben Curtis / AP

VN-vredesmacht UNMISS heeft niet adequaat gereageerd op aanvallen van Zuid-Soedanese regeringstroepen op burgers in juli. De troepenmacht was “onvoldoende voorbereid, had een ineffectieve leiding en vertoonde risicomijdend gedrag, waardoor het vertrouwen bij de lokale bevolking en humanitaire organisaties weg is”, aldus een onderzoek van de VN.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Nederlandse generaal buiten dienst Patrick Cammaert. Vanwege de uitkomst heeft VN-secretaris generaal Ban Ki-moon de Keniaanse UNMISS-commandant ontslagen.

In juli braken er grootschalige gevechten uit tussen regeringstroepen van president Salva Kiir en soldaten van vicepresident Riek Machar. Beide zijn afkomstig uit rivaliserende stammen, en hadden in 2015 juist vrede gesloten na twee jaar burgeroorlog. Ook het Terrain-hotel in hoofdstad Juba, op anderhalve kilometer afstand van de VN-basis, werd aangevallen. Daarbij werden burgers, ook westerse, verkracht, geslagen en doodgeschoten.

Lees ook over de kritiek op de VN: VN moet verbinden, maar zet kwaad bloed

Ondanks meerdere verzoeken, weigerden blauwhelmen hen te ontzetten. Er was geen duidelijke leiding, aldus het VN-onderzoek, waardoor de soldaten meerdere en soms tegenstrijdige bevelen kregen. De troepenmacht bestaat uit Chinezen, Ethiopiërs, Nepalezen en Indiërs. “Elk UNMISS-contingent wees hulpverzoeken af, met als reden dat hun troepen al volledig werden ingezet”.

Er zijn 12.000 VN-militairen gelegerd in Zuid-Soedan sinds 2011, toen het land onafhankelijk werd van Soedan. Ze krijgen regelmatig kritiek op hun optreden. Ze interveniëren zelden, terwijl ze dat wel mogen volgens het mandaat dat ze van de Veiligheidsraad gekregen hebben.

Lees ook over de VN in Zuid-Soedan: Verkracht voor de ogen van VN-soldaten
    • Joram Bolle