VN-kantoor in Aleppo geraakt door granaat

Het gebouw is beschadigd geraakt. Het is niet duidelijk of er iemand gewond is geraakt bij de aanval.

Syriërs vertrekken uit Aleppo drie dagen nadat de rebellen een offensief tegen het regeringsleger zijn begonnen. Foto: Omar Haj Kadour / AFP

Het kantoor van de Verenigde Naties in het westen van Aleppo is zondagavond geraakt door een tankgranaat. De bovenkant van het gebouw is beschadigd geraakt. Dat meldt Reuters zondagnacht op basis van een verklaring.

Het is niet duidelijk of er iemand gewond is geraakt door de inslag of wie verantwoordelijk is voor de aanval. Een VN-vertegenwoordiger in Syrië, Ali Al-Za’tari, zei in de verklaring:

“Het is verschrikkelijke dat onze huisvesting direct werd aangevallen. We veroordelen het toegenomen geweld in Aleppo ten sterkste omdat de bevolking, onder wie kinderen, hiervan slachtoffer worden.”

Offensief

Het geweld in Aleppo is de afgelopen dagen toegenomen. Vrijdag lanceerden rebellen een offensief tegen het regeringsleger om de belegering van Oost-Aleppo te doorbreken. Het oosten van de stad wordt omsingeld door het regeringsleger. In West-Alleppo zijn sindsdien zo’n veertig mensen omgekomen, aldus de VN. Er wonen nog zo’n 250.000 mensen in de stad.

Aleppo bevindt zich in de frontlinie van de oorlog. Het westen van de stad is in handen van de regering van president Assad, die gesteund wordt door Rusland, Iran en Hezbollah. Oost-Aleppo is in handen van de Syrische rebellen. Eerder dit jaar zorgde een wapenstilstand enige tijd voor rust maar sinds april zijn de bombardementen weer in volle gang.

    • Belia Heilbron