Tweede Kamer: wat wist Opstelten van geldverspilling politie?

De rol van oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid, VVD) moet ook onderdeel zijn van het onderzoek naar de Centrale Ondernemersraad van de politie, zeggen Tweede Kamerleden tegen NRC.

Minister Opstelten was politiek verantwoordelijk toen de problemen bij de COR begonnen. Foto ANP / Bart Maat

De rol van oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid, VVD) zou ook onderdeel moeten zijn van het onderzoek naar de Centrale Ondernemersraad van de politie, waar keer op keer budgetten werden overschreden en onnodig dure uitgaven werden gedaan.

Dat zeggen Tweede Kamerleden in reactie op het externe onderzoek dat minister Ard van der Steur (Veiligheid, VVD) dinsdag aankondigde naar oud-korpschef Gerard Bouman. Belangrijkste vraag: wat wist de hoogste politiebaas over de vele “onrechtmatige” uitgaven en budgetoverschrijdingen van de Centrale Ondernemingsraad van de politie?

De affaire speelde zich af in een tijd dat de korpschef lastige beslissingen moest nemen over de reorganisatie tot één Nationale Politie. Het wekt op zijn minst de indruk dat toenmalig politiebaas Bouman zijn medezeggenschapsleden “vriendelijk wilde stemmen”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “Dit is een ernstige zaak”, zegt Ahmed Marcouch van regeringspartij PvdA. “De onderste steen moet boven.”

De oppositie in de Tweede Kamer benadrukt dat Opstelten politiek verantwoordelijk was. “Het ministerie moet inzicht hebben in de financiën van de politie”, zegt Nine Kooiman (SP). “Ik wil weten of het ministerie überhaupt is ingelicht over deze affaires.” En als hij niet op de hoogte was, zegt D66’er Verhoeven, had hij dat dan niet moeten zijn?

Vraagtekens bij aanblijven Bouman

De Tweede Kamer vindt het ook merkwaardig dat Bouman nog steeds in dienst is van de politie. Bij zijn vertrek als korpschef is afgesproken dat hij twee jaar lang ‘bijzonder adviseur’ zou blijven. Hij krijgt 185.000 euro per jaar om tijdelijke opdrachten uit te voeren – 6.000 euro meer dan een ministerssalaris. “Dubieus”, noemt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers dat. “En dat in een tijd dat het financieel ontzettend knijpen is.”

Minister Van der Steur vindt het niet nodig om Bouman al op non-actief te stellen zolang er nog geen conclusies zijn getrokken. Onbegrijpelijk, vindt Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA): “Bouman moet nu ver weg blijven van de politie. Iemand kan niet zo beschadigd nog een rol spelen in de organisatie en er zo´n riante beloning voor krijgen.”

Van der Steur weet nog niet wie het externe onderzoek naar Bouman zou moeten uitvoeren. Volgens ingewijden kan het nog weleens lastig worden om een geschikte onafhankelijke deskundige te vinden die genoeg afstand heeft van Bouman. Zo iemand moet weten hoe het politieapparaat werkt, maar in het verleden niet nauw hebben samengewerkt met Bouman. Dat is in Boumans geval moeilijk: hij heeft leiding gegeven bij de politie, het Openbaar Ministerie en de AIVD en kent dus veel mensen.

    • Christiaan Pelgrim