Stedentrip naar New York? Dit zijn de plekken die je wilt zien

When in New York
When in New York Illustratie Martien ter Veen / NRC

In een vreemde stad wil je soms geruisloos opgaan in het lokale leven. ‘When in Rome, do as the Romans do.’ Aflevering 6 van deze gids leert je ­leven als een New Yorker.

’s Zomers het dak op

Zelfs al loop je dagelijks door de stad, de skyline van Manhattan blijft indrukwekkend en locals kijken er stiekem net zo graag naar als toeristen – alleen betalen zij er liever geen geld voor. In de zomermaanden zijn vrienden met toegang tot een dak daarom razend populair. Mochten die met vakantie zijn, dan zijn er talloze rooftop bars waar het uitzicht onder het genot van een (prijzige) craft beer of een Dark ‘N’ Stormy-cocktail kan worden bewonderd. Ook de waterkant van zowel Brooklyn als Queens bieden fraai zicht op het eiland en vanaf het Hudson River Park in Manhattan zie je in één oogopslag het Vrijheidsbeeld, het WTC en de ook best leuke skyline van New Jersey.

Afhalen, niet koken

New Yorkers eten graag. Het fijne is, duur hoeft het niet te zijn. Een hoofdgerecht onder de 10 dollar is geen uitzondering (een glas wijn van minstens 10 dollar overigens ook niet). „Koken jullie?” is een veelgestelde vraag van andere geïmporteerde stadsgenoten, want de afhaalmogelijkheden zijn eindeloos en vaak goedkoper dan de belachelijk dure supermarkten. Daarnaast is het zo veel makkelijker dan koken in je kleine New Yorkse keuken (zonder afzuigkap!). Zoek voordat je afhaalt het restaurant even op in Yelp.

New Yorkers zijn dol op het achterlaten van recensies. Naast makkelijk en snel, dineert de New Yorker ook graag uitgebreid. Dat kan elke dag van de week – ook op maandag zitten de restaurants vol. Het weekend wordt ingeluid met een brunch. Vanaf een uur of 11 – al mag het ook best nog om 13.00 uur – worden met veel enthousiasme Eggs Benedict gegeten, wafels met kip en pancakes. In je glas een mimosa (champagne met jus). Voor de populairdere brunchplekken is een wachttijd van een uur geen uitzondering. Zorg dus dat je niet met te veel honger komt, want wachten in een rij hoort bij de ervaring. En is het meestal waard.

Tips New York

Openluchtconcert

Als New Yorker vermijd je Times Square, tenzij je kaartjes hebt voor de Broadway blockbuster Hamilton. In de zomermaanden geniet je van de overdaad aan cultuur, die veelal gratis wordt aangeboden. Jong en oud strijkt met z’n picknickkleedje neer in de parken voor optredens van de Metropolitan Opera en het Philharmonic of voor een film in de openlucht. Ook andere dingen doen New Yorkers liever gratis. Toeristen gaan met een tour naar het Vrijheidsbeeld, locals nemen de ferry naar Staten Island als ze haar willen zien. Een aanrader is de Hard Hat Tour van Ellis Island, waar zestig jaar lang Amerika’s immigranten binnenkwamen. De rondleiding (met bouwhelm) neemt je mee naar de restanten van het prachtig vervallen ziekenhuis. Meer interesse in het New York van de (oude) immigrant? In het Tenement Museum ervaar je hoe ze eind 19de en begin 20ste eeuw leefden.

Volleyballen in het park

New Yorkers blijven graag in beweging. Ze smullen van de fitnesshypes en iedere straathoek heeft een yogastudio.
’s Morgens of na werk jog je een rondje in het park of langs de waterkanten. Ook naar een ontspannen zomermiddag in het park neem je een rugby- of volleybal mee. Spelen tijdens het uitgaan kan ook; meerdere bars hebben een kleibaan voor een potje bocce (een variant op petanque) of biljart- en pingpongtafels. De ideale sport om te beoefenen met een cocktail in de hand is shuffleboarden , overgenomen van de pensionados in Florida en nu populair in Brooklyn.

Uit Het Blad van oktober: Ga je naar Tokio? Dit zijn de hotspots

De stad uit

In de zomermaanden zoek je als New Yorker verkoeling in de Hamptons. In de herfst wordt Upstate de ‘foliage’ (de uitbundige kleuren van de herfstbladeren) bewonderd. Pak vanaf Grand Central de trein richting de Hudson Valley om een van de pittoreske en rap gentrificerende stadjes te bezoeken. Of pak de metro zeewaarts naar Coney Island (géén toeristenvalkuil, daadwerkelijk geliefd bij de New Yorker) of omhoog naar Upper Manhattan naar de uit Frankrijk overgebrachte kloosters van The Cloisters. Voor rust én uitzicht op de stad, ga je naar Green-Wood Cemetery in Brooklyn waar al sinds de negentiende eeuw New Yorks rich and famous worden begraven.