Shell profiteert van overname BG

Energie

Ondanks de lage olieprijs maakte Shell het afgelopen kwartaal meer winst. BP heeft het lastiger, bleek dinsdag.

Meer winst voor Shell, minder voor BP. Het verschil? De overname door Shell van de BG-group, begin dit jaar. In de moeizame oliemarkt van dit moment, lijkt de strategie van Shell-baas Ben van Beurden beter uit te pakken dan die van zijn BP-collega Bob Dudley.

Toegegeven, het is een beetje appels en peren vergelijken, omdat BP de afgelopen jaren tientallen miljarden dollars heeft moeten betalen voor de afwikkeling van de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010.

Maar Shell begint de vruchten te plukken van de overname van BG, begin dit jaar, voor 50 miljard dollar (45 miljard euro). In het derde kwartaal boekte de Nederlands-Britse multinational een winst, exclusief eenmalige uitgaven, van 2,8 miljard dollar, werd dinsdag bekendgemaakt. Dat was 18 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en ruim boven de verwachtingen van analisten. De winstgroei was voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een hogere productie van de nieuwe combinatie van Shell en BG. Maar ook lagere productiekosten en minder afschrijvingen speelden een rol.

Shell-topman Van Beurden waarschuwt voor te veel optimisme: „Lage olieprijzen raken de hele olie-industrie en de vooruitzichten blijven onzeker.” In het derde kwartaal was de olieprijs (Brent) gemiddeld 46,9 dollar per vat, 9 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Een ander punt van zorg is de schuldpositie. De overname van BG – de integratie van de twee bedrijven is zo goed als afgerond – heeft 50 miljard dollar gekost. Het grootste deel daarvan wil Shell financieren door de verkoop van onderdelen.

Afgelopen kwartaal werd voor 0,2 miljard aan bezittingen verkocht, eerder dit jaar werd al voor 1,7 miljard van de hand gedaan. Nog maar een fractie dus van de 30 miljard die Shell eind 2018 hoopt te hebben opgehaald met de verkoop van onderdelen. Onderhandelingen over de verkoop van nog eens 16 onderdelen zijn volgens het bedrijf in vergevorderd. Wat die moeten opbrengen is niet bekend. De verhouding eigen vermogen-schuld was dit kwartaal 29 procent. Vorig jaar – voor de overname van BG – was dat nog 12 procent.

BP maakte dit kwartaal 933 miljoen dollar winst, zo werd dinsdag bekend. Een jaar geleden was dat twee keer zo veel: 1,8 miljard dollar. Het Britse bedrijf heeft niet de mogelijkheid, zoals Shell, om de productie te vergroten en probeert de lage olieprijs te overleven met alleen kostenreductie en verkoop van onderdelen.

Vorige week al kwamen de Amerikaanse bedrijven ExxonMobil en Chevron met cijfers die winstdalingen lieten zien. De winst van ExxonMobil daalde met 38 procent, die van Chevron met 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Net als bij Shell was de schade overigens minder dan analisten hadden verwacht.

Shell kijkt met speciale belangstelling naar ExxonMobil. Vorige zomer zei Van Beurden het grootste beursgenoteerde energiebedrijf ter wereld te willen maken. In plaats van ExxonMobil. Zo ver is het nog niet.