Shell boekt winst ondanks lage olieprijs

De overname van het gasbedrijf BG is nagenoeg afgerond en zorgde voor een hogere olieproductie.

Foto: Jerry Lampen / ANP

De winst van Shell is in het derde kwartaal met 17 procent toegenomen. Dit kwam mede dankzij de stijgende olieproductie na de overname van de Britse gasproducent BG eerder dit jaar. De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Dat meldt het bedrijf dinsdag op basis van de kwartaalcijfers.

Een jaar eerder kwam dit resultaat uit op 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro). Inclusief eenmalige mee- en tegenvallers bedroeg de winst 1,4 miljard dollar (1,3 miljard euro), na een verlies van 6,1 miljard dollar (5,6 miljard euro) in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf blijft last houden van lage olie- en gasprijzen maar de overname van BG zorgde voor hogere productievolumes en kostenvoordelen. De olie- en gasproductie steeg met 25 procent.

CEO Ben van Beurden zei in een toelichting dat de overname van BG nagenoeg voltooid is. Ook zei hij over de lage olieprijs:

“Het blijft een significante uitdaging voor het hele bedrijf en de vooruitzichten blijven onzeker”.

Begin dit jaar nam Shell het Britse gasbedrijf BG over voor zo’n 50 miljard euro. Het was de grootste aankoop in de olie- en gassector in ruim tien jaar en de grootste aankoop door een Nederlands bedrijf ooit.