Schoorsteenpieten in RTL-serie van diverse afkomst

In de nieuwe sinterklaaserie van RTL – de eerste zonder Zwarte Piet – worden de pieten gespeeld door een kleurrijke cast.

Vlnr Super (Jason de Ridder), Hoofdpiet (Juda Goslinga), Pietza, de keukenpiet (Cynthia Abma), Sinterklaas (Genio de Groot), Pret (Hassan Slaby), Meesterpiet (Mike Libanon), PAS, de personal assistent van de Sint (Roben Mitchell), Dilara Horuz (Slim) en de dakloze hond Wolf.
Vlnr Super (Jason de Ridder), Hoofdpiet (Juda Goslinga), Pietza, de keukenpiet (Cynthia Abma), Sinterklaas (Genio de Groot), Pret (Hassan Slaby), Meesterpiet (Mike Libanon), PAS, de personal assistent van de Sint (Roben Mitchell), Dilara Horuz (Slim) en de dakloze hond Wolf. RTL

In de nieuwe sinterklaasserie van RTL – de eerste zonder Zwarte Piet – worden de pieten gespeeld door een kleurrijke cast. Zo wordt de Meesterpiet gespeeld door de Surinaams-Nederlandse acteur Mike Libanon, en zijn de twee hoofdpersonages, leerlingpieten Slim en Pret, van Turkse en Marokkaanse afkomst. De RTL-woordvoerder in een reactie: „Sint heeft bij het aannemen van de pieten gekozen voor een afspiegeling van de maatschappij.”

In de concurrerende serie Het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep zaten tot nu toe wel zwarte pieten, gespeeld door overwegend witte acteurs. Dit terwijl ‘diversiteit’ een van de hoofdtaken van omroep NTR is. Hoe het dit jaar zal zijn, wil de NTR niet zeggen. Nickelodeon heeft net als RTL een pietenploeg van diverse afkomst, maar zonder schmink.

Op 13 november begint Sint en Co: de verdwenen sleutel, met louter ‘schoorsteenpieten’. De afleveringen zijn eerst op online videoplatform Videoland te zien, en een dag later op tv-zender RTL 8 en themakanaal RTL Telekids.

Lees ook over het RTL-pietenbesluit: Geen Zwarte Piet meer bij RTL, wel schoorsteenpiet