Scheringa betaalt één miljoen euro aan curatoren DSB

De curatoren van de DSB zijn met Scheringa tot een schikking gekomen. Hij doet daarnaast afstand van 10 miljoen euro aan vorderingen.

Foto: Martijn Beekman / ANP

Voormalig DSB-topman Dirk Scheringa moet één miljoen euro betalen aan de boedel van de in 2009 omgevallen bank. Ook zien hij en zijn vrouw af van zo’n 10 miljoen euro aan vorderingen die ze bij DSB hadden ingediend. Dat blijkt dinsdag uit de schikking tussen de curatoren van de DSB en Scheringa.

Voormalig lid van de Raad van Bestuur en operationeel directeur van de bank, Hans van Goor, doet ook afstand van zijn vordering ter waarde van ruim 270.000 euro. In de schikking hebben Scheringa en Van Goor afgesproken eraan te zullen meewerken dat de resterende waarde van de verzekeringspolis van de bestuurders en commissarissen van DSB naar de boedel zullen gaan. De curatoren zien geen aanleiding om stappen te ondernemen tegen de andere leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen.

Lees ook: Voor Dirk was DSB Bank een pinautomaat

Aansprakelijkheid

De curatoren stelden Scheringa in 2012 al aansprakelijk voor het faillissement en eisten miljoenen van hem. Daarbij legden ze ook beslag op twee huizen. Die zijn met de schikking opgeheven. Volgens de curatoren is het gedrag van Scheringa de bank fataal geworden. Hij bekostigde via de DSB zijn dure hobby’s, ten koste van de financiën van de bank. Hij investeerde veel in spelers voor voetbalclub AZ, een museum, een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen.

Maar ook het toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) was onvoldoende. Na onderzoek van de commissie-Scheltema in 2010 bleek dat de DNB te weinig doortastend was geweest. Volgens de commissie had de DNB Scheringa in 2005 zelfs nooit een bankvergunning mogen geven.

In oktober 2009 ging de DSB Bank failliet. Na een oproep van Stichting Hypotheekleed op televisie haalden spaarders massaal hun geld van de bank. In één week verdween 600 miljoen euro van de 4,3 miljard euro spaartegoeden van de bank.

Schuldeisers

Vorig jaar werd bekend dat bijna alle schuldeisers al hun geld zouden terugkrijgen. Het gaat om 8.000 klanten die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, vijfhonderd leveranciers en 22.000 polisklanten waarbij de bank destijds veel te veel provisie heeft gerekend. Zij konden een schadeclaim indienen ter compensatie.