In beeld

Scènes uit de Filippijnse drugsoorlog

Op de Filippijnen schiet de politie op iedereen die verdacht wordt van drugshandel of drugsgebruik. Omdat president Rodrigo Duterte het wil. Ook allerlei gewapende groepen doen er aan mee. Er zijn niet veel mensen in Manila die nog rustig slapen.
Uitvaartmedewerkers, politieagenten, journalisten en familieleden staan in een steeg te wachten op het onderzoek naar de dood van vijf mensen in een huis in Manila.
Reuters / Damir Sagolj
In alle vroegte van dinsdagochtend drongen gemaskerde mannen binnen in een huis dat bekend staat als een drugshol, en vermoordden vijf mensen die binnen aanwezig waren.
Reuters / Damir Sagolj
Dit is dagelijkse kost in Manila sinds de deze zomer aangetreden president Rodrigo Duterte, een oorlog heeft ontketend tegen drugshandelaren én drugsgebruikers.
Reuters / Damir Sagolj
Al tijdens de verkiezingscampagne had Duterte beloofd dat hij in de eerste zes maanden van zijn presidentschap 100.000 misdadigers zou doden.
Reuters / Damir Sagolj
Duterte is intussen bezig de daad bij het woord te voegen. Begin oktober stond het officiële dodental al boven de 3.400.
Reuters / Damir Sagolj
De politie onder leiding van politiechef Ronald Dela Rosa was goed voor 1375 dodelijke slachtoffers. De rest werd uit de weg geruimd door gewapende groepen die volgens hardnekkige geruchten met de politie en de regering samenwerken.
Reuters / Damir Sagolj
Vooral in de hoofdstad Manila, met meer dan 12 miljoen inwoners, verstrijkt geen etmaal meer zonder dat er weer een dozijn mensen of meer is gedood in deze ‘oorlog’.
Reuters / Damir Sagolj
Critici verwijten de regering dat ze de grote drugssyndicaten ongemoeid laat en zich vooral richt op de makkelijke doelwitten: de kleine handelaren en gebruikers. "De Filippijnen lijken steeds meer op een narco-staat. Veel politici laten hun campagnes financieren door drugsbazen in ruil voor bescherming. Ook sommige generaals zijn er bij betrokken, politiefunctionarissen en hoge ambtenaren."
Reuters / Damir Sagolj
Maar de president weet zich gesteund door de overgrote meerderheid van de Filippino’s. Zij zijn het van harte met hem eens dat de drugswereld een kankergezwel is dat nodig hard moest worden aangepakt.
Reuters / Damir Sagolj