Personeel KLM breidt acties donderdag opnieuw uit

Het cabinepersoneel protesteert tegen het besluit van de KLM-directie om minder personeel aan boord mee te nemen.

Het cabinepersoneel van KLM voert actie met korte werkonderbrekingen voorafgaand aan iedere vlucht. Foto: Koen van Weel

Het cabinepersoneel van KLM gaat donderdag op Schiphol wederom langere werkonderbrekingsacties houden. Dat meldt vakbond FNV dinsdag. Het personeel protesteert tegen het besluit van de KLM-directie om minder cabinemedewerkers aan boord mee te nemen op sommige intercontinentale vluchten.

Er zullen donderdag tussen 05.00 en 23.00 uur werkonderbrekingen worden gehouden van dertig minuten per vlucht op alle vertrekkende vluchten. Afgelopen zondag werden de werkonderbrekingen nog uitgebreid van tien naar twintig minuten.

Volgens FNV-woordvoerder Zakaria Boufangacha heeft de KLM-directie in de verkeerde volgorde gehandeld:

“KLM wil alleen cao-onderhandelingen aangaan als personeel op voorhand al inlevert. Zo ga je open onderhandelingen niet in. Wij willen eerst deze maatregel van tafel en dan het gesprek aangaan.”

Volgens de vakbond doet meer dan de helft van het cabinepersoneel mee aan de acties.

Maatregel

Afgelopen zondag ging de door de KLM-directie afgekondigde maatregel in. De nieuwe regel houdt in dat KLM op 40 procent van de intercontinentale vluchten één cabinemedewerker minder inzet. De maatregel is onderdeel van een plan om een jaarlijkse productiviteitsstijging van 4 procent te behalen.

KLM-personeel voert al een aantal weken actie tegen het besluit.

    • Etienne Verschuren