Rechtbank stemt in met psychiatrisch onderzoek Laura H.

De 21-jarige H. werd in augustus gearresteerd toen ze terugkeerde uit IS-gebied. Het OM vroeg om een psychiatrisch onderzoek.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

De Nederlandse jihadverdachte Laura H. uit Zoetermeer blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald in een pro-formazitting. Het OM vroeg om een psychiatrisch onderzoek naar de verdachte. Dit werd door de rechtbank toegewezen.

De 21-jarige H. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en de voorbereiding tot het plegen van terroristische misdrijven. In september 2015 reisde zij met haar man via Turkije naar Raqqa in Syrië. Ze keerde in augustus dit jaar terug in Nederland, waarna ze op het vliegveld direct werd aangehouden. Dat is standaardprocedure voor mensen die terugkomen uit IS-gebied.

H. beweert dat haar man haar had verteld dat ze op vakantie zouden gaan. Ze zegt in deze periode alleen voor haar jonge kinderen te hebben gezorgd. Het OM gelooft dat niet en stelt dat H. in volle overtuiging naar IS-gebied afreisde: zo nam H. voor haar vertrek veel geld op en kocht ze nieuwe telefoons. Het OM sluit ook niet uit dat H. naar Nederland is teruggestuurd met de opdracht aanslagen te plegen. De man van Laura H., Ibrahim I., zou nog steeds in Syrië zitten. Hij is inmiddels op de terrorismelijst geplaatst.

Op verzoek van H. mocht er dinsdag wel gefilmd, maar niet getekend worden in de rechtszaal. H. had er op aangedrongen dat de zaak achter gesloten deuren zou plaatsvinden, maar aan dit verzoek werd geen gehoor gegeven.

    • Etienne Verschuren
    • Len Maessen