NVWA zoekt in voorjaar verder naar Aziatische tijgermug

De NVWA heeft sinds augustus 25 Aziatische tijgermuggen gevonden in een wijk in Veenendaal. Pas in het voorjaar is zeker of de bestrijding succesvol was.

Inspecteurs van de NVWA zoeken in tuinen van bewoners in Veenendaal naar de Aziatische tijgermug. Remko de Waal/ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat volgend voorjaar opnieuw muggenvallen plaatsen in een wijk in Veenendaal, omdat niet zeker is dat de bestrijding van de Aziatische tijgermug daar succesvol is geweest.

Dat schrijft de NVWA deze week in een brief naar bewoners van de wijk Dragonder-Noord waar in augustus de eerste tijgermug werd aangetroffen. De NVWA heeft sindsdien 25 volwassen muggen, 44 larven en 4 poppen aangetroffen in een straal van 500 meter rond de eerste vindplaats. Buiten die zone zijn geen larven of muggen ontdekt.

De NVWA is nu gestopt met de bestrijding en monitoring van de insecten, omdat het muggenseizoen voorbij is. “Muggen en larven overleven de winter niet, maar eitjes kunnen dat wel”, legt een woordvoerder uit.

Daarom stuurde de autoriteit de bewoners ook een folder met tips om te voorkomen dat eitjes van de exotische muggen uitkomen. Broedplaatsen van de mug zijn vaak in kleine stilstaande waterpoeltjes, zoals bloempotten, gebruikte banden, emmers, dakgoten en regentonnen. De eitjes komen in het late voorjaar uit als ze dan weer in contacten komen met water. Het advies is daarom water in bijvoorbeeld vogelbadjes regelmatig te verversen en ervoor te zorgen dat dakgoten goed doorlopen.

Ziektes

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is een tropische soort die ernstige infectieziekten kan overbrengen, waaronder het gevreesde zika. Daarnaast is deze muggensoort verspreider van gele koorts, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya. De kans dat de tijgermuggen in Nederland die virussen meebrengen, is volgens de NVWA echter te verwaarlozen.

Lees ook: Enge tijgermug lijkt geen acuut gevaar op te leveren
    • Jisca Cohen