Nationale Politie

Minister gelast onderzoek naar ex-korpschef Bouman

Declaraties

Na riante declaraties van de centrale OR van de politie wil de minister weten wat de rol was van korpschef Bouman. Kocht die zo steun?

Oud-korpschef
Oud-korpschef Foto Facebookpagina COR Politie Nederland

Er komt een groot onafhankelijk onderzoek naar de rol die de begin dit jaar opgestapte baas van de Nationale Politie Gerard Bouman heeft gespeeld bij besluiten van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie. Dit onderzoek zal deze dinsdag worden bekendgemaakt door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

De besluitvorming bij het medezeggenschapsorgaan wordt onder de loep genomen, omdat uit onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie naar de bestedingen van de COR is gebleken dat deze voor een belangrijk deel „onrechtmatig en ondoelmatig” waren. In 2015 jaar beschikte de COR over een budget van 1,6 miljoen euro.

De voorzitter van de grootste politievakbond, NPB, Jan Struijs zegt dat uit de nu bekend geworden gegevens „op zijn minst de verdenking ontstaat dat de besluitvorming over de reorganisatie van de politie is besmet”.

De vakbondsman wil weten hoe het kan „dat de top van politie en justitie instemden met de inrichtingsplannen van de Nationale Politie terwijl externe deskundigen, de vakbonden en ook de COR waarschuwden dat de reorganisatie niet goed ging”.

Het vermoeden bestaat dat Bouman met veel geld de steun van de COR kocht. Eerder werd bekend dat de huidige korpschef Erik Akerboom aangifte heeft gedaan tegen de inmiddels opgestapte voorzitter van de COR, Frank Giltay. „Hij smeet met geld en Bouman was daarvan op de hoogte maar deed niets”, aldus een bron rond het onderzoek. Met het eigen onderzoek van het ministerie zou de VVD mogelijk een parlementair onderzoek naar de invoering van de Nationale Politie willen voorkomen.

Nationale Politie pagina 6-7