Nominatie Minister Schippers Big Brother Award

Privacywaakhond nomineerde haar vanwege haar “bijdrage aan het afbrokkelen van het medisch beroepsgeheim”.

ANP/Bart Maat

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers maakt dit jaar kans op een Big Brother Award. Ook berichtendienst WhatsApp en de directeur-generaal van de AIVD zijn genomineerd voor de publieksprijs voor ‘grootste privacy-schender van het jaar’. Dat maakte burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom op dinsdag bekend.

Medische dossiers

Minister Schippers zou bijdragen aan het afbrokkelen van het medisch beroepsgeheim, schrijft Bits of Freedom in een bericht op de website:

In september stuurde Edith Schippers haar voorstel naar de Tweede Kamer om de Wet marktordening gezondheidszorg aan te passen. [...] Het wetsvoorstel zorgt voor een uitbreiding van de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in het medisch dossier van patiënten om fraude aan te pakken.

Er zou echter weinig sprake zijn van fraude door verzekerden, aldus de organisatie. Volgens cijfers die Zorgverzekeraars Nederland eerder dit jaar publiceerde, werd er in 2015 voor iets meer dan 11 miljoen euro gefraudeerd. Hiervan werd 13 procent toegeschreven aan verzekerden. De schade door fraude komt neer op 0,015 procent van het zorgbudget.

Verzekeraars konden al langer inzicht krijgen in patiëntendossiers als er een vermoeden was van fraude. De wetswijziging van Schippers zorgde er voor dat bij een vermoeden van fraude óók naar de patiëntgegevens kan worden gekeken van iemand met een restitutiepolis die zorg afneemt bij een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten.

Factcheck: ‘Kamer schaft medisch beroepsgeheim af’

Appen en versleutelen

Naast minister Schippers werd ook AIVD-hoofd Rob Bertholee genomineerd, vanwege zijn wens om het gebruik van versleuteling van digitale informatie in te perken. Bits of Freedom vindt dat het inperken van versleuteling “alle internetters in Nederland kwetsbaarder maakt voor cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten.” Ook zijn uitspraken in de Volkskrant vielen niet in goede aarde bij de privacywaakhond. “Dan moet je je dus afvragen hoeveel veiligheid is privacy je eigenlijk waard?” zei hij in september tegen de krant.

Ten slotte staat de chatdienst WhatsApp op de lijst. In augustus werd bekend dat WhatsApp data ging delen met Facebook. Hoewel WhatsApp-gebruikers sommige deelopties uit kunnen zetten, wordt hier niet vooraf toestemming om gevraagd. Bovendien biedt de app geen optie om het delen van data met Facebook helemaal stop te zetten, schrijft Bits of Freedom.

Stemmen

De Big Brother Awards bestaan uit een Expertprijs en een Publieksprijs. Voor die laatste kan het publiek nominaties insturen. Vervolgens kan iedereen stemmen via de website van Bits of Freedom. Vorig jaar wonnen Ronald Plasterk en de korpschef van de Nationale Politie de prijzen. Ook kan er gestemd worden voor de Felipe Rodriguez Award, die wordt uitgereikt aan mensen die een positieve bijdrage leveren aan de privacybescherming.