Máxima: kinderen moeten de waarde van geld kennen

Koningin Máxima vertelt in een interview met Straatjournaal dat haar kinderen daarom wekelijks zakgeld krijgen.

Koningin Máxima tijdens een rondetafelgesprek bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Foto: Remko de Waal / ANP

Koningin Máxima vindt het belangrijk dat haar dochters de waarde van geld leren. De prinsessen krijgen daarom sinds hun zesde wekelijks zakgeld. Dat zegt Máxima in een interview met het Straatjournaal, de dak- en thuislozenkrant van Haarlem en Noord-Holland. Trouw zag het interview alvast in.

Máxima vindt zakgeld een belangrijk middel om kinderen te leren dat geld niet eindeloos beschikbaar is. “Dat er een grens aan zit. Dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat word je daarin niet geholpen door je ouders”, zegt ze in het interview. Haar dochters hebben alle drie een bankrekening waar ze hun geld sparen.

Zelf kreeg ze als kind geen zakgeld. Ze kreeg af en toe geld voor kleine projecten nadat ze eerst een begroting bij haar ouders had ingeleverd. Zo leerde ze al vroeg budgetteren, zegt ze in het interview.

Jubileum

Het Straatjournaal bestaat twintig jaar en ter ere van dit jubileum gaf Máxima het interview dat werd gehouden door verkoper Evert van den Brink. Hij was zelf dakloos tot hij zijn leven weer op orde kreeg, mede dankzij de verkoop van het Straatjournaal. Volgens de krant zijn financiële problemen vaak de oorzaak dat mensen dakloos worden.

Máxima reageerde verheugd op de werkwijze van de krant. De verkopers kopen de kranten in voor 1,10 euro en verkopen deze voor 2 euro. “Maar u bent dus echt een ondernemer,” zei Máxima in het interview. “Het is voor mij een eyeopener en dat geeft straatkrantverkopers nog meer waardigheid. Ze staan niet te bedelen maar ze zijn aan het werk. Ze zijn bezig om een bestaan op te bouwen.”

Erevoorzitter

De Koningin houdt zich al langer bezig met het stimuleren van een verantwoordelijke omgang met geld. Zo is ze erevoorzitter van platform Wijzer, een initiatief van het ministerie van Financiën om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Daarnaast is ze speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering en ontwikkeling waarbij ze probeert financiële diensten, zoals het hebben van een bankrekening, voor iedereen toegankelijk te maken.

Vorige week was er in Tweede Kamer discussie over de hoogte van de jaarlijkse toelage van 1,5 miljoen euro die kroonprinses Amalia vanaf haar achttiende krijgt. Een aantal oppositiepartijen vroegen zich af of dit bedrag niet te hoog is. Het parlement stemde hier in 2008 nog mee in.

    • Belia Heilbron