Maker verbergt Giel Beelen in antidiscriminatiespotje

Krijn van Noordwijk vindt dat Beelen niet meer in zijn spotje past, na opmerkingen op de radio over Sylvana Simons.

Giel Beelen zoals te zien in de aangepaste reclame.
Giel Beelen zoals te zien in de aangepaste reclame. Screenshot antidiscriminatiespotje

Radiopresentator Giel Beelen bood maandag zijn excuses aan voor een ‘grap’ waarbij hij op de radio “rustig, Sylvana” zei nadat hij apengeluiden liet horen. Maar daarmee nam niet iedereen genoegen.

Beelen figureert in een reclamespotje van de overheid, gericht tegen discriminatie. Partijleider Tunahan Kuzu van DENK, waarbij ook Sylvana Simons is aangesloten, riep op Beelen uit het spotje te verwijderen. De regisseur heeft daar nu, min of meer, gehoor aan gegeven.

Op zijn Facebookpagina schrijft Krijn van Noordwijk aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat wat hem betreft het filmpje aangepast moet worden.

“Giel heeft een erg nare ‘grap’ gemaakt richting Sylvana (en een groot deel van Nederland), door haar - nationwide - met een aap te vergelijken, in navolging van de bekende stoflul Johan Derksen. Ik vind als maker dat de twee niet in eenzelfde antidiscriminatiefilm meer kunnen staan. Giel moet eruit: Ik wil hem eenvoudig onherkenbaar maken met een zwart vlak over zijn kop heen.”

Van Noordwijk plaatste zijn aangepaste spot op videowebsite Vimeo. Bekijk hem hieronder.

De regisseur zegt te hopen dat Plasterk ervoor zorgt dat de aangepaste video van Van Noordwijk op de campagnewebsite www.discriminatie.nl en de Facebookpagina van de campagne wordt gezet.

Derksen

Beelen maakte zijn ‘grap’ als inhaker op een rel rond Johan Derksen. De voetbalanalist zei over het nieuws dat RTL nu voortaan een Schoorsteenpiet laat optreden in plaats van Zwarte Piet dat hij vreesde dat “dat hysterische juffrouwtje Simons nu trots als een aapje door het land rijdt”.

Volgens Derksen haalde hij twee spreekwoorden - apetrots en trots als een pauw - door elkaar. Simons riep Derksen in een open brief op een cursus te volgen om zijn “gecultiveerde racisme en seksisme” af te leren.