Koningin Máxima

: Ook prinsesjes moeten de grenzen van geld kennen

De drie prinsesjes zijn echte spaarders, vertelt koningin Máxima in een interview met de dak- en thuislozenkrant Straatjournaal . „Soms zeggen ze: ‘Mam, dit wil ik echt hebben’. En dan zeg ik: ‘Ja, dat zou je van je geld kunnen kopen’. Dan is het: ‘Oh ik het het toch niet nodig.’”

Máxima vertelt in het interview, dat Trouw alvast inzag, dat ze het belangrijk vindt dat haar kinderen leren omgaan met geld. Vanaf hun zesde krijgen haar dochters wekelijks zakgeld „om ook te ervaren dat er een grens aan zit: dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat, word je daarin niet geholpen door je ouders.”

Ook wil ze dat haar kinderen bewust zijn van de kosten van hun mobiele telefoon door te vragen zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi.

Als kind kreeg Máxima zelf geen zakgeld. Ze ontving af en toe geld voor kleinen projecten, nadat ze eerst een begroting bij haar ouders had ingeleverd. Zo leerde ze al vroeg budgetteren, zegt ze.

Máxima gaf het interview met het Straatjournaal ter ere van het twintig jarig jubileum van de krant. Het interview werd gehouden door verkoper Evert van den Brink, die zelf dakloos was. Mede dankzij de verkoop van de krant kreeg hij zijn leven weer op orde. Hij koopt de kranten in voor 1,10 euro en verkoopt deze voor 2 euro. Máxima was erg te spreken over deze aanpak: „U bent dus echt een ondernemer. Het is voor mij een eyeopener en dat geeft straatkrantverkopers nog meer waardigheid. Ze staan niet te bedelen, maar ze zijn aan het werk. Ze zijn bezig om een bestaan op te bouwen.”

De koningin houdt zich al langer bezig met het stimuleren van een verantwoordelijke omgang met geld. Zo is ze erevoorzitter van platform Wijzer, een initiatief van het ministerie van Financiën om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen.

Vorige week discussieerde de Tweede Kamer over de hoogte van de jaarlijkse toelage van 1,5 miljoen euro die kroonprinses Amalia vanaf haar achttiende krijgt. Een aantal oppositiepartijen vroegen zich af of dit bedrag niet te hoog is.