Kaderleden PvdA zien het liefst Asscher als nieuwe lijsttrekker

Enquête

Partijleider Diederik Samsom heeft te weinig gedaan om kiezers te overtuigen opnieuw voor de PvdA te stemmen, vinden actieve partijleden.

Vicepremier Lodewijk Asscher kondigt aan dat hij lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen wil worden.
Vicepremier Lodewijk Asscher kondigt aan dat hij lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen wil worden. Foto Koen van Weel /ANP

Actieve PvdA’ers willen dat Lodewijk Asscher lijsttrekker wordt bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Van PvdA’ers in regionale of lokale besturen en vertegenwoordigingen steunt 38 procent de kandidatuur van de vicepremier, tegen 26 procent voor zittend partijleider Diederik Samsom.

Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Overheid in Nederland in opdracht van NRC onder honderden lokale en regionale PvdA’ers, zoals raadsleden, Provinciale Statenleden, wethouders en burgemeesters. Volgende week maandag wordt bekend op welke kandidaten de partijleden kunnen stemmen in een interne lijsttrekkersverkiezing.

Lijsttrekkers

De derde kandidaat voor het lijsttrekkerschap, Tweede Kamerlid Jacques Monasch, krijgt steun van 7 procent van de actieve PvdA’ers. Opmerkelijk: 15 procent kiest voor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, ook al doet hij niet mee aan de verkiezing.

Uit het onderzoek, dat een respons had van meer dan 40 procent van de ruim 1.100 ondervraagden, rijst een beeld van een partijkader dat de keuzes van de Haagse partijtop begrijpt, maar bang naar de toekomst kijkt. De coalitie met politieke tegenpool VVD was noodzakelijk en de PvdA’ers in het kabinet hebben het goed gedaan, vinden de respondenten. Maar het kabinet draagt te weinig een PvdA-stempel, vinden ze: 7 procent zegt dat de PvdA de meeste invloed heeft gehad op het kabinetsbeleid, 45 procent vindt dat de liberale VVD beeldbepalend is geweest.

Ze begrijpen dat hun partij met de VVD ging regeren, maar lokale en regionale PvdA’ers worden moedeloos van de gevolgen ervan. De kater overschaduwt de successen.

Samsom heeft slecht gecommuniceerd

Ook vinden ze dat partijleider Diederik Samsom de PvdA-successen in het kabinet niet goed heeft uitgedragen: 60 procent van de ondervraagden zegt dat hij slecht tot zeer slecht heeft gecommuniceerd over wat de partij onder Rutte II heeft bereikt. Volgens de helft van de respondenten is Samsom er slecht in geslaagd kiezers te overtuigen om bij de komende verkiezingen op de PvdA te stemmen, 17 procent vindt dat hij daar wel goed in is geslaagd.

De PvdA-bewindslieden krijgen gemiddeld een 6,9 als rapportcijfer, met Jeroen Dijsselbloem (Financiën) als favoriet met een 8,3 en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) als zwakste schakel (5,6).

Cijfers bewindslieden

Het partijkader voorziet een zware afstraffing bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Bijna de helft verwacht dat de PvdA slechts tussen de 10 en 20 zetels zal halen. Bij de verkiezingen van 2012 waren dat er 38. Drie procent denkt dat er meer dan 30 zetels inzitten.

Mocht de PvdA na de verkiezingen weer gaan regeren, dan zijn GroenLinks (83 procent) en D66 (74 procent) de meest gewilde coalitiepartners. 43 procent wil een coalitie met de SP. De helft van de actieve PvdA’ers wil na de verkiezingen niet meer samenwerken met de VVD. Een ruime meerderheid vindt dat de PvdA hoe dan ook bereid moet zijn om te regeren, ongeacht de uitslag.