Longreads

Juffrouw? Korporaal zul je bedoelen

In Somalië dragen vrouwelijke militairen bij aan de weg naar vrede en zorgen voor een verandering in genderpatronen.

Foto: ForeignPolicy

“Zie je, dit is ons thuis. Hier kunnen we gewoon relaxen”, aldus korporaal Maimuna Kahindo terwijl ze over het African Union Mission-terrein rijdt in Mogadishu. Een longread van ForeignPolicy vertelt het verhaal van de eerste generatie vrouwen in militaire rang en hun missie om de vrijheden die ze hebben verworven dankzij de bloederige burgeroolorg in Somalië te behouden en uit te breiden.

Het hoofdkwartier van AMISOM herbergt de grootste groep vrouwelijke soldaten van de VN-vredesmissie in Somalië. De burgeroorlog eist vooral veel mannenlevens, waardoor vrouwen steeds zelfstandiger worden. En dat in een land dat statistisch wordt beschouwd als een van meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld. Terwijl de mannen landjepik spelen, emanciperen de vrouwen. Een vrouwenrechtenactiviste voegt toe in de longread:

“Vrouwen hebben voor het eerst de kans om te vechten voor vrede op de frontlinie en bij te dragen aan gendergelijkheid binnen de krijgsmacht en daarbuiten.”

Bij AMISOM bekleden vrouwen dertig procent van de gevechtsposities. Met deze aanstelling vergroten ze hun kansen op het doorgroeien naar een leidinggevende functie. Niet alleen hebben de vrouwen voor ogen om hoger op te komen. Ze willen vooral gezien worden als pioniers van een generatie vrouwelijke vechters op de frontlinie en op die manier een voorbeeldfunctie vervullen.

Lees (2580 woorden, 11 minuten): Meet the Tank Girls Taking On Al Shabab
    • Charisma Pical