‘Israëlische sponsor Feyenoord naar rechter om spreekkoren’

Sponsor EZTrader.com wil het contract beëindigen na antisemitische spreekkoren. Feyenoord noemt de spreekkoren slechts kwetsend.

Feyenoordfans in De Kuip. Foto Jerry Lampen/ANP

Een Israëlische sponsor van Feyenoord zegt in De Telegraaf naar de rechter te stappen om zijn sponsorcontract ter waarde van 1,2 miljoen euro te laten beëindigen. Daartoe besloot hij nadat hij getuige was van antisemitische spreekkoren van fans van de Rotterdamse club. Feyenoord zegt dat de spreekkoren weliswaar kwetsend zijn, maar niet antisemitisch.

Dat blijkt uit het vonnis in een arbitragezaak die de Israëliër Shimon Citron had aangespannen tegen Feyenoord en dat in handen is van de krant. Citron, eigenaar van het bedrijf EZTrader.com, was in september 2014 bij een wedstrijd in De Kuip toen een deel van het publiek “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas” begon te zingen. Sindsdien probeert Citron, wiens vader als Jood de Holocaust meemaakte, onder de driejarige sponsorovereenkomst die hij in augustus 2014 met Feyenoord sloot uit te komen.

‘Niet antisemitisch, wel anti-Ajax’

Uit het vonnis blijkt dat Feyenoord, dat vindt dat Citron zijn financiële verplichtingen moet nakomen, in de arbitragezaak stelde dat er geen sprake was van antisemitische spreekkoren omdat Feyenoordfans alleen anti-Ajax zouden zijn, niet antisemitisch. Ook zou het feit dat Ajaxfans de naam ‘Superjoden’ als geuzennaam gebruiken het probleem bemoeilijken, aldus de Rotterdamse voetbalclub.

Lees ook: Minutenlang ‘Kenneth NSB’, mag dat?

De arbitragecommissie was niet overtuigd door de argumentatie van Feyenoord. “Dat sommige Feyenoordfans denken dat Ajax-fans ‘joden’ zijn, heft het antisemitische karakter van deze trieste slogans niet op”, schrijft de commissie volgens De Telegraaf. Desondanks kreeg Citron geen gelijk. De arbitragecommissie oordeelde dat Citron ruim een half miljoen euro is verschuldigd aan Feyenoord. Daarop zei de ondernemer naar de rechter te willen stappen.

    • Sam de Voogt