‘Ik maak nu langere dagen voor hetzelfde salaris’

Verdienen en uitgeven

Connor Klein (28) werkt als manusje van alles bij chocoladeproducent De Bonte Koe in Schiedam. Hij houdt zich bezig met de verkoop van repen en bonbons. Zijn moeder is zijn baas. „Ik heb daar goed over moeten nadenken.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik had nooit verwacht dat ik in het bedrijf van mijn moeder en mijn oom zou gaan werken. Na de havo ben ik zonder succes aan drie studies begonnen en uiteindelijk kwam ik in de haven van Rotterdam terecht en ging als waterklerk aan de slag. Twee jaar geleden, ik had net een vast contract en een aardig salaris met veel extra’s zoals een lease-auto en een bonus, werd ik gevraagd om in de De Bonte Koe te komen werken. De werktijden van een waterklerk (de schakel tussen wal en schip, red.) zijn onregelmatig. Ik realiseerde me dat je zoiets niet je hele leven volhoudt. De Bonte Koe leek me daarom een goede optie.

„Ik heb er wel goed over moeten nadenken of ik met mijn familie in één bedrijf wilde werken. Je ziet elkaar heel veel. Maar eigenlijk vind ik dit leuker dan van negen tot vijf voor een baas aan de slag te zijn. Het moet je wel liggen om dagelijks met je moeder, vader, zusje en oom in de weer te zijn. Als er onderling irritaties zijn, bijvoorbeeld met mijn moeder, dan lopen we even een blokje om en praten we het uit.

„Mijn inkomen is vergeleken met mijn vorige baan hetzelfde gebleven, maar ik maak nu langere dagen en heb niet dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat maakt me niks uit, ik heb het erg naar mijn zin en hoewel het nooit zo expliciet is besproken, is de kans groot dat ik mijn moeder straks opvolg in de zaak.”

UIT

‘Tot ieders verbazing ga ik niet uit als er goede golven zijn, ik houd namelijk erg van surfen en lig het liefst een paar keer per week in het water. Vroeger ging ik na een avondje stappen direct door naar zee, maar nu houd ik dat niet meer vol en ga ik liever vroeg naar bed. Goedkoop is deze sport niet, want je verbruikt veel en duur materiaal. Zo heb ik elk jaar wel twee nieuwe wetsuits nodig. Die kosten al snel een paar honderd euro per stuk. Daarnaast gebruik ik oordoppen omdat er door het koude water kraakbeen in mijn gehoorgang groeit. Die dingen moet je op maat laten maken en kosten 35 euro per paar. En dan raak ik ze ook nog wel eens kwijt.

„Daarnaast heb ik nog een andere prijzige hobby: mijn crossmotor. Die heb ik onder andere gekocht om de files richting het strand te vermijden als ik wil gaan surfen. Nu doe ik de reparaties voornamelijk zelf, maar hij heeft toch met enige regelmaat nieuwe buiten- of binnenbanden nodig, en laatst bijvoorbeeld ook een nieuw stuur.

„Mijn laatste grote aankoop was het raam voor in mijn toekomstige huis. Samen met mijn vader verbouw ik een pakhuis in Schiedam en dat raam, een hele grote met een speciaal liftsysteem, kostte me mijn vakantiegeld. We zijn al twee jaar heel hard aan het klussen. Eind november kan ik er eindelijk in.”