Wat stemt Amerika? Mike Goodwin (41) werkte voor de luchtmacht. Nu wil hij geen oorlogen en stemt hij Gary Johnson van de Libertarische Partij.

Kort Amerikaans 8/14

‘Ik kies geen Trump of Clinton maar Johnson’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Mike Goodwin (41) werkte voor de luchtmacht. Nu wil hij geen oorlogen en stemt hij Gary Johnson van de Libertarische Partij.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Mijn hele volwassen leven stemmen de meeste mensen bij verkiezingen niet op wie ze geschikt vinden, maar tegen degene die ze absoluut niet in het Witte Huis willen hebben. Dat zie je deze verkiezingen meer dan ooit. Ik doe er niet meer aan mee. Er zijn meer dan twee partijen in dit land, al doen de twee grootste alsof dat niet zo is, en ik stem op Gary Johnson van de Libertarische Partij. Hij staat het dichtst bij wat ik wil: een kleine overheid met lage belasting en zo min mogelijk overheidsbemoeienis.

„Ik vind dat we moeten ophouden ons met andere landen en met het privéleven van burgers te bemoeien. Geen roekeloze oorlogen beginnen, ten eerste. En als iemand wiet wil roken, moet hij dat lekker doen, het is een slachtofferloos misdrijf.

„Ik weet dat Pennsylvania dit jaar een beslissende staat kan zijn, maar ik ga mijn stem niet aan Hillary Clinton of Donald Trump geven. Het is alsof ik zou moeten kiezen tussen Hitler en Stalin: een fascist of een communist.”

Waarom denkt u dat veel oorlogsveteranen beweren dat ze op Donald Trump gaan stemmen?

„De reden dat militairen eerder Republikein dan Democraat zijn is dat wanneer een Democraat de baas is hun salaris omlaaggaat en als een Republikein de baas is het defensiebudget omhooggaat. Hillary wordt niet serieus genomen om haar rol in Irak en Libië. Niemand twijfelde er na 9/11 aan dat we naar Afghanistan moesten, maar de oorlogen die we daarna zijn begonnen hebben een puinhoop van het Midden-Oosten gemaakt.

„We moeten de sterkste krijgsmacht ter wereld hebben, uiteraard, maar alleen om ons land te verdedigen. Met Trump weet je niet wat je in huis haalt. Hij is te onconventioneel, zijn uitspraken gaan te ver. Daarom doet Johnson het ook goed onder veteranen.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Ik kijk er allebei niet naar uit. Bij haar gaan mijn belastingen omhoog, bij hem heb ik geen flauw idee. Maar met Democraten én Republikeinen aan de macht blijft er waarschijnlijk vooral veel hetzelfde.”