HBO-series naar nieuw kanaal, exclusief voor klanten Ziggo

Series als Game of Thrones zijn vanaf volgend jaar alleen nog voor klanten van kabelmaatschappij Ziggo te zien.

De populaire serie Game of Thrones wordt vanaf 2017 exclusief voor Ziggo-abonnees Screenshot HBO

Kabelmaatschappij Ziggo introduceert op 1 januari een nieuwe dienst, Ziggo Movies & Series XL, waar door de Amerikaanse betaalzender HBO geproduceerde films en series onderdeel van uitmaken. De betaalzender HBO Nederland, nu nog te ontvangen via andere aanbieders als KPN, stopt op dezelfde datum.

Eind september werd bekend dat Ziggo de Nederlandse uitzendrechten van HBO had bemachtigd. Ziggo wilde toen nog niet zeggen wat het ging doen met die rechten. HBO produceert populaire tv-series als Game of Thrones, Girls, Band of Brothers, The Sopranos en True Detective.

On-demandkanalen

KPN en Ziggo, die samen ruim tachtig procent van de Nederlandse tv-markt in handen hebben, richten zich sinds kort op de aankoop van programma’s en sportuitzendingen. Zo produceert KPN eigen dramaseries en investeert Ziggo in sportrechten. De kabelaars hopen met eigen zenders en on-demandkanalen, die exclusief of met korting aan abonnees beschikbaar worden gesteld, extra klanten aan zich te binden.

NRC schreef dinsdag over ‘contenthonger’ van kabelmaatschappijen - Worden de kabelaars te machtig? en over ‘providerleed’: Traag internet of verplicht tv - vier vragen over de macht van KPN en Ziggo

“We willen onze klanten unieke en onderscheidende producten en diensten aanbieden en daar past deze stap met exclusieve content prima in”, zegt William Linders, Vice President Programming van Ziggo, over het nieuwe kanaal. Series als Game of Thrones, Boardwalk Empire en Girls zullen op het kanaal te zien zijn. Bovendien kunnen klanten gebruik maken van de volledige catalogus van HBO-series en films van de afgelopen jaren. Ziggo Movies & Series XL wordt onderdeel van Ziggo’s meest uitgebreide abonnement, Ziggo Connect & Play Max (77,95 euro per maand). Ook kan het kanaal los worden aangeschaft voor 11,95 euro per maand.

    • Reinier Kist