Gokgedrag is eigen schuld

Als je online gokt via een internetbedrijf dat in Nederland niet is toegelaten, kun je dan achteraf en om die reden dat bedrijf aansprakelijk stellen voor jouw schulden en verslaving? Een ernstig gokverslaafde man uit Friesland kreeg vorige week voor de tweede keer, nu in hoger beroep, te horen dat dat niet kan.

De man had in een periode van anderhalf jaar 2,2 miljoen euro ingezet via Unibet, gevestigd op Malta – en daar een schuld van 184.671,50 euro aan overgehouden. Het had hem z’n relatie gekost, z’n woning en zijn gezondheid. Hij hield er schulden bij familie en vrienden aan over en verbleef enige tijd in de crisisopvang van de GGZ.

De rechter is het met de man eens dat Unibet geen vergunning heeft voor Nederland, maar dat het zich wel houdt aan de richtlijnen van de Kansspelautoriteit. Verder wordt het verbod door de overheid ook niet meer gehandhaafd en komt er nieuwe wetgeving aan die internetgokken via buitenlandse bedrijven mogelijk zal maken. Internetgokken zonder vergunning is ook niet meer als „maatschappelijk onwenselijk, illegaal of strafwaardig” te beschouwen. Je kunt dan ook niet meer concluderen dat louter een wettelijk verbod een civiele gokspelovereenkomst nietig maakt, aldus de rechter.

Verder is zijn verslaving het bedrijf ook niet aan te rekenen. Unibet heeft een zorgplicht voor zijn klanten, namelijk om ‘onmatige deelneming’ te voorkomen. Daar staat de verantwoordelijkheid van de gokker tegenover, die zijn eigen speellimieten kan instellen. En ook op de site kan testen welk risico op verslaving hij loopt. De gevolgen van zijn gokgedrag zijn dus geheel voor eigen rekening.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHAMS:2016:4212
    • Folkert Jensma