Recensie

Recensie

Giel

marcelroosmalen0

Ik schreef meerdere keren een stukje over Giel Beelen. Waarom eigenlijk?, dacht ik weleens als ik hem daarna voorbij zag sjokken als ik voor het gebouw van BNN-VARA op het Mediapark een sigaret stond te roken. In het echt maakte hij nul indruk. Een man met een bril en een petje die denkt dat hij nog een jongen is en die een beetje schichtig dat gebouw in schoot.

Misschien was hij een beetje geestesziek en werd hij in de studio bevangen door de gedachte dat hij op moest vallen, omdat hij anders geen bestaansrecht meer heeft. Dan weer hing hij de moraalridder uit, dan kwetste hij weer. Dat moet heel vermoeiend zijn, zeker als je na elke keer dat je grappig bent geweest je excuses moet aanbieden.

De laatste poging tot humor kwam vorige week toen hij apengeluiden liet horen als aanwijzing voor een nog te draaien liedje en er daarna „Rustig, Sylvana” achteraan zei.

Voor het eerst sinds het bestaan van DENK vond ik dat ze een punt hadden toen ze stelden dat Giel Beelen moest worden geschrapt uit een campagnefilmpje van de Rijksoverheid waarin hij zich uitspreekt tegen discriminatie.

De voorspelbare excuses van de dj kwamen maandag aan het begin en het eind van zijn ochtendshow.

„Het is smakeloos”, zei Giel. „Het is niet goed te praten. Het is een referentie aan iets dat al speelde, het is niet iets dat ik heb verzonnen of zelf vind, maar ik kan me voorstellen dat dat niet duidelijk was.”

Voor Giel Beelen was het daarmee weer klaar, maar wat irriteerde, was de houding van 3FM en BNN-VARA.

„Ook bij 3FM zijn de gemoederen hoog opgelopen en zijn we geschrokken van zijn uitspraak”, zeiden ze van 3FM. „In overleg met alle betrokken partijen hebben we besloten Giel de kans te geven om hier in zijn uitzending als eerste op te reageren.”

Waarom eigenlijk? Omdat hij zo bedreven is in excuses aanbieden?

Bij BNN-VARA bleef het oorverdovend stil.

Waar bleven de reacties van al die verschillige coryfeeën van BNN-VARA? Normaal gesproken waren die toch niet te beroerd om heel nadrukkelijk aan de goede kant van de streep te gaan staan, maar nu het iemand uit het eigen glazen huisje was, hoorde ze je niet. Er waren er wel voor minder voor minderwaardig mens uitgemaakt. Omdat het hier Giel Beelen betrof, mocht Giel het incident zelf af doen als een ‘een uit de hand gelopen grapje’.