Gemeenten houden 1,2 miljard zorggeld over

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar 1,2 miljard euro overgehouden op hun budget voor zorgtaken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt. Het geld was bedoeld voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning van ouderen en zieken. Op een andere post kampten gemeenten met een tekort van 400 miljoen euro: werk en inkomen – denk aan bijstand en het aan werk helpen aan mensen met een beperking.

Gemeenten werden vorig jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg en kregen extra zorgtaken voor thuiswonende hulpbehoevenden. Die decentralisatie ging gepaard met forse bezuinigingen: zo kortte het Rijk vorig jaar 32 procent op de huishoudelijke hulp. Gemeenten klagen dan ook regelmatig over geldgebrek. En zorginstellingen en burgers klagen over te sterk versoberde zorg.

Dat maakt het overschot aan zorggeld van 1,2 miljard opmerkelijk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat gemeenten vorig jaar behoudend hebben begroot, in de wetenschap dat de bezuinigingen de komende jaren aanhouden. Bovendien: „Lange tijd was er onduidelijkheid over het budget en de aantallen cliënten. Gemeenten waren daarom voorzichtig.”

VNG en staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) bepleiten „nadere analyse” van de cijfers, ook omdat de ene gemeente mogelijk geld overhoudt, terwijl de ander een tekort heeft.