Even zag het er zo mooi uit voor PSV

Champions League

PSV mocht tegen Bayern even hopen op een stunt, maar die bleef uit: 1-2. De ploeg is nu uitgeschakeld voor de volgende ronde en mag nu spelen voor een plek in de Europa League.

Uitblinker bij Bayern München Robert Lewandowski schiet uit een strafschop de 1-1 binnen tegen PSV. Foto Michael Kooren / Reuters

Lange tijd mocht PSV hopen op een stiekem punt tegen een van de beste ploegen van Europa. Maar Bayern München deed wat het aan zijn status verplicht is: winnen, met 2-1. In de slotfase van een fraaie wedstrijd in Eindhoven ontnam spits Robert Lewandowski PSV de kans om te blijven hopen op overwintering in de Champions League. De ploeg van Phillip Cocu kan zich enkel nog richten op de derde plek, die recht geeft op een ticket voor de Europa League.

En toch, zo tussen de veertiende en dertigste minuut, was het virtueel een droomavond, na die goal van rechtsback Santiago Arias. Hij stond wel een meter buitenspel toen hij koppend de 1-0 maakte, maar dat was niet relevant in een fase die supporters misschien wel als hoogtepunt van hun dag ervoeren. Ineens lukte alles. Met de kleine Bart Ramselaar die moedig rebelleerde op Duits domein, Davy Pröpper die zijn kwaliteiten altijd bescheiden weglacht, maar nu moeiteloos overeind bleef en reservedoelman Remko Pasveer die met een onverwachte schijnbeweging een van de beste spitsen van Europa uitkapte en de fans liet grinniken alsof hun zojuist een goede mop was verteld.

Het zijn zulke momenten waarop Eindhoven in de ban is van wat beschouwd kan worden als de magie van de Champions League. Pompende beats en Hollandse klassiekers galmen door Philipsdorp en zo’n zes uur voor de aftrap tegen der Rekordmeister doet het Stratumseind zijn status als langste caféstraat van Nederland al eer aan. Dat enkele van de kroegen ‘s avonds werden aangevallen door Duitse hooligans, noopte de ME ertoe de straat schoon te vegen. Geïmponeerd merkten PSV-fans op dat ze nog nooit zoveel buitenlandse fans in hun stad hadden gezien. Dat is Bayern eigen: groot, op het monsterlijke af.

Gerechtigheid voor Lewandowski

Ergens wist je het ook, dat de gelijkmaker elk moment kon vallen en zou vallen. Des te spijtiger was het voor PSV dat Bayern profiteerde van een ongelukkige handsbal van Andrés Guardado. Pure pech, resulterend in Pools precisiewerk vanaf de stip. Kwestie van gerechtigheid voor Robert Lewandowski. Eerder raakte hij de lat en werd hij omvergetrokken toen hij op de paal kopte.

Met virtuozen op elke positie had Bayern eroverheen moeten walsen, maar het was de verdienste van PSV dat het lang gelijk bleef. Arturo Vidal, Arjen Robben, Thomas Müller: ze kwamen er moeizaam aan te pas tegen spelers die in eigen stadion soms zo goed kunnen voetballen. Een heerlijke strijd, tussen een club die eerste wil worden in de poule en een club waar ze allang blij waren geweest als ze de groepsronde hadden overleefd.

Toch werd PSV meer en meer naar achteren gedrukt. De Duitsers slingerden de ene voorzet na de andere voor het doel en openden het vuur op Pasveer. PSV op dat moment: als een bokser in de hoek van de ring, zonder zicht op een uitweg. Dat Robert Lewandowski alsnog de 1-2 maakte, kon niemand hebben verbaasd.

    • Fabian van der Poll