Eurocommissaris onder vuur na oprisping over ‘spleetogen’

Het was „op geen enkele manier respectloos bedoeld”. Maar die uitleg heeft de ervaren eurocommissaris Günther Oettinger niet behoed voor een golf van kritiek.

Foto Wikimedia Commons

Dat hij Chinezen heeft aangeduid als „spleetogen” en „listige bedriegers” ontkent de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger niet. Maar het was „een losse flodder”, zei hij tegen Die Welt. Het was „op geen enkele manier respectloos bedoeld”.

Maar die uitleg heeft de ervaren eurocommissaris niet behoed voor een golf van kritiek. Het is niet de eerste keer dat Oettinger (63), voormalig minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg, er meer uitflapt dan goed voor hem is. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op woensdagochtend met kritiek op Oettingers “verbijsterende superioriteitsgevoel”.

Als aankomend CDU-politicus waagde hij het in 1988 om partijgenoot en bondskanselier Helmut Kohl zwak leiderschap te verwijten en te voorspellen dat hij zijn langste tijd had gehad. Een jaar later viel de Berlijnse Muur waarna Kohl zijn staatsmanschap bewees door de Duitse hereniging in goede banen te leiden.

Lange lijst missers

In Brussel heeft Oettinger een lange lijst missers op zijn naam staan. Als eurocommissaris voor Energie (2010-2014) gooide hij ten tijde van de ramp met de kerncentrale bij het Japanse Fukushima bijvoorbeeld olie op het vuur door te verklaren dat de situatie in de reactoren „vrijwel totaal onbeheersbaar” was geworden.

Bij zijn aantreden als commissaris voor Digitale Economie in 2014 riep hij hoon over zich af, door zijn evidente gebrek aan kennis. Hij bespotte beroemdheden als Kim Kardashian en Rihanna: „Als een beroemdheid zo stom is om naaktfoto’s op het internet te zetten, moet ze niet verwachten dat wij haar gaan beschermen.” Maar de foto’s in kwestie waren niet door de beroemdheden zelf op het internet gezet, maar verspreid door kwaadwillenden die privéaccounts hadden gehackt.

Tijdens de Griekse schuldencrisis opperde Oettinger eens om voor de gebouwen van de EU de vlaggen halfstok te hangen van „de slechte leerlingen” onder de lidstaten. En onlangs nog zei hij over Wallonië, toen het dwars lag bij het handelsakkoord CETA, dat het „door communisten” wordt geregeerd.

Zwarte schoensmeer

En vrijdagavond, in Hamburg, voor een gehoor van zakenlieden, hield hij een praatje over de bedreiging van het economisch sterke China. Toen een van de aanwezigen het woord „spleetogen” hoorde, pakte hij zijn telefoon en filmde de rest van de toespraak – waarin Oettinger nog zei dat Chinezen „zwarte schoensmeer” in hun haar hebben gekamd en dat Duitsland binnenkort „het verplichte homohuwelijk” wel zal invoeren. „Zo is onze Oetti nu eenmaal”, vergoelijkte een columnist uit Stuttgart – een oordeel dat Oettinger zelf vervolgens via Twitter verspreidde.

Juist vrijdag ook was bekend geworden dat Oettinger de nieuwe eurocommissaris voor begrotingszaken wordt. Kanselier Merkel verklaarde maandag via haar woordvoerder dat ze „vanzelfsprekend” het volste vertrouwen in Oettinger heeft.