Elf arrestaties in Marokko na dood visverkoper

De elf worden verdacht van doodslag, nadat Mouhcine Fikri werd geplet in een vuilniswagen waarin zijn vis was gegooid.

Marokkanen demonstreren na de dood van visverkoper Mouhcine Fikri. Foto Fadel Senna/AFP

Na dagen van demonstraties hebben de Marokkaanse autoriteiten elf verdachten aangehouden in verband met de dood van visverkoper Mouhcine Fikri. Hij overleed nadat hij werd geplet in een vuilniswagen waarin agenten zijn partij zwaardvis hadden gegooid.

Volgens Reuters heeft de openbaar aanklager in Marokko onder meer twee overheidsfunctionarissen, twee visserijambtenaren en een dierengeneeskundige uit Al-Hoceima aangeklaagd op verdenking van onvrijwillige doodslag.

Fikri kocht afgelopen vrijdag een partij zwaardvis van 500 kilo in een periode waarin de vangst van de vissoort is verboden. Toen de politie zijn vis in beslag nam en in de vuilniswagen gooide, sprong Fikri er achteraan en kwam hij om toen het persmechanisme van de wagen werd aangezet. Het Marokkaanse openbaar ministerie verdenkt de overheidsfunctionarissen en visserijambtenaren ervan papieren te hebben vervalst om de vis direct te vernietigen. De dierengeneeskundige zou de vis hebben afgekeurd voor consumptie omdat Fikri niet de juiste papieren zou hebben.

Rust bewaren

De dood van Fikri leidde tot grote demonstraties, eerst in de stad Al-Hoceima waar het incident plaatsvond, en later breidde het ook uit naar andere steden als Rabat, Marrakech en Casablanca. Boze demonstranten eisten een eerlijk onderzoek naar de dood van Fikri, waarvan velen denken dat het met opzet gebeurde. In een verklaring schrijft het Marokkaanse openbaar ministerie dat het niet duidelijk is wie het persmechanisme van de vuilniswagen aanzette, maar wordt opzet uitgesloten.

In een poging de rust te bewaren in het land heeft de Marokkaanse koning, zelf in het buitenland, zijn minister van Binnenlandse zaken opdracht gegeven de familie van Fikri te bezoeken en hen zijn condoleances aan te bieden.

    • Sam de Voogt