Dirk Scheringa schikt met curatoren en trekt claims in

DSB

De curatoren van DSB Bank laten Dirk Scheringa met rust nu hij 1 miljoen euro overmaakt. Nu kan hij met zijn nieuwe bedrijf verder.

None
Foto Martijn Beekman / ANP

Voormalig DSB-topman Dirk Scheringa heeft geschikt met de curatoren die het faillissement van de DSB-bank afhandelen. De curatoren laten de nog lopende claims tegen Scheringa vallen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde 33ste faillissementsverslag van de curatoren.

De regeling met de curatoren behelst dat Scheringa 1 miljoen euro overmaakt aan de boedel van de naar hem vernoemde DSB Bank en DSB Beheer. In ruil daarvoor heffen de curatoren het beslag op dat ze in 2012 op twee woningen van Scheringa legden: een boerderij in Spanbroek en een vakantiewoning in Norg.

In 2012 stelden curatoren Ben Knüppe en Rutger Schimmelpenninck Scheringa nog aansprakelijk voor de val van DSB Bank. Ze verweten hem wanbeleid. In het faillissementsverslag is daarvan geen sprake meer. Er wordt gerept over „een minnelijke regeling” zonder „vaststelling of erkenning van aansprakelijkheid”.

Scheringa maakt niet alleen 1 miljoen euro over, zijn vrouw en hij trekken ook de claims ter waarde van bijna 10 miljoen euro in die ze bij DSB hadden neergelegd. Ook ziet Scheringa af van een vordering op DSB van van zo’n 575.000 euro.

Behalve Scheringa heeft ook medebestuurder Hans van Goor geschikt met de curatoren. Hij doet afstand van een vordering van zo’n 280.000 euro die hij op DSB had.

Daarmee zetten de curatoren een streep onder de aanpak van de voormalige DSB-top, zo schrijven zij. Tegen andere leden van de raad van bestuur en raad van commissarissen wordt geen actie ondernomen.

Dat betekent dat een klein bataljon VVD’ers opgelucht kan ademhalen. Robin Linschoten, Frank de Grave, Gerrit Zalm en Ed Nijpels vervulden belangrijke functies in de raad van bestuur of de raad van commissarissen ten tijde van of kort voor het faillissement van DSB op 19 oktober 2009.

Voor Scheringa betekent de schikking een definitieve streep onder zijn DSB-verleden. Een welkome streep, aangezien Scheringa afgelopen zomer aankondigde binnen afzienbare tijd naar de beurs te willen met zijn nieuwe bedrijf CS Factoring.

Hoewel, nieuw: „CS Factoring bestaat 5 jaar!” leert een vrolijke tekst op de website. CS Factoring koopt facturen van andere bedrijven, tegen een kleine korting.

Het verkopende bedrijf krijgt direct de factuur betaald en hoeft dus niet dertig of zestig dagen te wachten op geld. CS verdient aan het verschil tussen de prijs die het betaalt voor de factuur en het factuurbedrag.

De bedoeling is dat CS Factoring binnen afzienbare tijd op de Amsterdamse beurs te vinden is door gebruik te maken van de lege beurshuls Lavide. Op 1 december vergaderen Lavide-aandeelhouders over deze plannen.

Locatie: restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam.

    • Camil Driessen