Achttien Chinese mijnwerkers omgekomen na mijnexplosie

Bij een mijnexplosie in China kwamen maandag 33 mijnwerkers vast te zitten. Achttien zijn dood aangetroffen, dertien worden nog vermist.

Reddingswerkers aan het werk op zoek naar overlevenden bij de mijn in de regio Chongqing.
Reddingswerkers aan het werk op zoek naar overlevenden bij de mijn in de regio Chongqing. Foto Tang Yi/Xinhua/AP

Achttien van de in totaal 33 mijnwerkers die maandag kwamen vast te zitten na een explosie in een mijn nabij de Chinese stad Chongqing zijn dood gevonden, meldt AP op basis van Chinese staatsmedia. De andere vijftien mijnwerkers worden nog vermist.

Zo’n vierhonderd reddingsmedewerkers zijn op zoek naar de vijftien vermisten maar worden verhinderd door puin bij de toegangswegen van de mijn. De Chinese autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de explosie, maar over de oorzaak is nog niets bekend. De productie van de mijn, normaal gesproken goed voor 90.000 ton steenkolen per jaar, is tijdelijk stilgelegd.

China’s mijnindustrie is de grootste - met ruim tienduizend kolenmijnen - maar ook de gevaarlijkste ter wereld. Dodelijke incidenten vinden regelmatig plaats; twee weken geleden vielen er zeven doden bij een gasexplosie in een mijn in het zuidwesten van het land.

De explosie vond plaats in de regio nabij de stad Chongqing, een agglomeratie waar ongeveer acht miljoen mensen wonen.