De beste televisie van september en oktober 2016

TV-criticus Hans Beerekamp zet de beste Nederlandse programma’s van de afgelopen maanden op een rijtje. De grote winnaar van deze televisieherfst is Floortje Dessing.

Floortje terug naar Syrië (VARA).
Floortje terug naar Syrië (VARA).

Eerlijk is eerlijk: dit televisieseizoen is, vooral bij de NPO, sterk begonnen. Met name het aanbod van nieuwe, persoonlijke non-fictieseries was zo groot, dat veel moois moest afvallen voor de top-5. Op andere momenten hadden ook die door één sterke persoonlijkheid gedragen programma’s (dé trend) het zeker wel gehaald.

De reconstructie door Jasper Krabbé van de werkwijze van grote schilders in Het Geheim van de Meester (AVRO-TROS) werd zelf ook gekenmerkt door hoge ambachtelijke kwaliteit. In Ajouad: Kaaskop of Mocro? (KRO-NCRV) gaf Ajouad El Miloudi ons eerlijk inzicht in de misverstanden over een dubbele culturele identiteit.

De urban explorers Bob Thissen en Jeroen Swyngedouw verwierven zich in Exitus (NTR/Canvas) wederrechtelijk toegang tot verlaten gebouwen en brachten wat ze daar aantroffen in een korte animatiefilm tot leven. De persoonlijke betrokkenheid van Eva Jinek bij haar geboorteland maakte van De Verenigde Staten van Eva (KRO-NCRV) een charmante reisserie, die het uiteindelijk toch moest afleggen tegen de grotere ambitie van Droomland Amerika (VPRO).

In de documentaire Het Laatste Jaar van FC Twente (VARA) volgde regisseur Geertjan Lassche de kritische supporter Erik Dijkstra in de periode dat de Enschedese voetbalclub dreigde om te vallen. Voor een interessante mislukking zorgde Tot Elkaar Veroordeeld (KRO-NCRV): aan de hand van de populaire presentator Jan Kooijman werd getracht het brede publiek van NPO1 te laten zien hoe het er in een tbs-kliniek aan toegaat, maar mede door de onzichtbaar gemaakte hoofden van de bewoners, haakte het publiek volledig af.

Lees ook: De beste televisie van juli en augustus 2016

Ook in het tweede seizoen leidt de zender RTL Z een wat verborgen bestaan, maar er gebeuren regelmatig heel aardige dingen. Het grootste engagement viel te ontdekken in de vierdelige serie En Bedankt, Babyboomers, een in socratische gesprekken gevatte noodkreet van economisch redacteur Frederieke Hegger, over de puinhoop die de oudere generatie aan de millennials heeft nagelaten.

Op dramagebied moet het echte vuurwerk nog komen: alleen Icarus (NTR) en enkele afleveringen in de serie One Night Stand (NTR/VARA/VPRO) deden tot nu toe mee op het hoogste niveau.

5. Haagse Lobby (WNL)
Met de komst van Rick Nieman laat WNL voor het eerst een beetje ambitie zien. Zijn reportageserie over werkwijze, doeleinden en succes van lobbyisten rond het Binnenhof is niet alleen inhoudelijk zeer interessant, omdat er vrijwel onontgonnen terrein voor de tv-journalistiek betreden wordt. Het is ook een bijzonder geraffineerd gemaakte serie, met duidelijke knipogen naar de fictie van Borgen en House of Cards, Nieman doet Spacey!

4. Droomland Amerika (VPRO)
De koppeling van oud-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal aan regisseur Hans Pool (die eerder met Adriaan van Dis en Jelle Brandt Corstius reisseries maakte), bleek een gouden greep. In de aanloop van de Amerikaanse verkiezingen drongen zij door tot diep in de haarvaten van onder meer Silicon Valley, de Mississippidelta, de Rust Belt en de wandelgangen van Washington. Goede research, prettige presentatie, mooie beelden.

3. Zondag met Lubach (VPRO)
Wie verwachten zou dat de wekelijkse satirische nieuwsshow na het winnen van de Zilveren Nipkowschijf in een klein dipje zou belanden, krijgt ongelijk. Het niveau is onveranderlijk hoog, met onder meer vernietigende onderwerpen over muntthee drinkende tegenstanders van vaccinatie, een pretpark op Soestdijk (Benno Walibi) en het bijzonder onderwijs. Ook op YouTube een grote hit, maar de makers lopen op hun tandvlees.

2. Americanos (VPRO)
Stef Biemans, Nederlands televisiemaker in Nicaragua (Amor met een Snor, Hé Frans, Hé Stef), overtreft zichzelf met serie over de reis van Midden-Amerikaanse migranten naar de VS. Met gevoel voor absurde humor zien we de ontberingen en de overwinningen, de bordelen en de corrupte douaniers, en ten slotte de muur die zo lek als een mandje is. Aan de overkant wachten Amerikaanse nazi’s en reguliere grenspatrouilles. Geëngageerd en zinvol.

1. Floortje Terug naar Syrië (VARA)
De vrouw van deze televisieherfst is Floortje Dessing. Ze won de Gouden Televizier-Ring van het publiek voor Floortje Naar het Einde van de Wereld en maakte een niet ongevaarlijke reis naar delen van Syrië die onder controle staan van Assad. Dat mag een eenzijdig beeld opleveren, waarin ook supporters van de dictator aan het woord komen, het is ook een impliciete aanklacht tegen de vernietiging van een niet eens zo heel exotisch land.