Politie heropent onderzoek naar ‘Posbankmoord’

Op 20 januari 2003 werd in het Brabantse Erp het lichaam van de 44-jarige Alex Wiegmink aangetroffen in zijn uitgebrande auto.

Natuurgebied de Posbank.
Natuurgebied de Posbank. Foto: wiki commons

Een coldcaseteam van de politie heeft het onderzoek heropend naar de zogenoemde ‘Posbankmoord’, de nog altijd onopgeloste moord op Alex Wiegmink uit 2003. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie zegt nieuwe aanknopingspunten te hebben dankzij moderne forensische technieken.

Op 20 januari 2003 werd in het Brabantse Erp het lichaam van de 44-jarige Alex Wiegmink aangetroffen in zijn uitgebrande auto, een groene Opel Omega stationcar. Wiegmink, afkomstig uit het Achterhoekse Drempt, was huisschilder van beroep en was die dag, zoals wel vaker, waarschijnlijk van plan na het werk te gaan hardlopen in natuurgebied de Posbank bij Rheden, Gelderland.

Schoten

Die dag hoort een jachtopzichter rond 17.00 uur schoten en ook een mountainbiker merkt even later iets verdachts op bij een parkeerplaats, waar de twee vermoedelijke daders zich bevonden. Er wordt vanuit gegaan dat Wiegmink net daarvoor bij de parkeerplaats is neergeschoten. Uit de later aangetroffen bandensporen maakte de politie op dat de auto met hoge snelheid moet zijn vertrokken. Dezelfde avond nog krijgt de brandweer een melding over een brandende auto in het bosgebied van Erp, Noord-Brabant.

Tot dusver richtte het onderzoek van de politie zich op natuurgebied de Posbank. In het kader van het onderzoek werden reeds honderden getuigen gehoord en enkele aanhoudingen verricht. Nu focust de politie, vanwege nieuwe forensische technieken en telecomgegevens, zich meer op Erp, de plaats waar het lichaam werd aangetroffen. Zo werden met behulp van moderne technieken DNA-mengsporen gevonden op een muts, die bij de uitgebrande auto werd gevonden.

De politie looft nog altijd een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip.