China’s nieuwe wapen: de Chengdu J-20

Met de presentatie van een nieuw gevechtsvliegtuig toont China dat de technologische kloof tussen hen en de VS steeds kleiner wordt.

Tijdens een wapenshow in Zhuhai werd het nieuwe gevechtsvliegtuig vandaag gepresenteerd. Foto China Daily/Reuters

De Chinese luchtmacht heeft dinsdag een van zijn belangrijkste geheimen onthuld: de Chengdu J-20, die, net als de Amerikaanse F-22 Raptor, voor radarsystemen onzichtbaar is. Op de tweejaarlijkse luchtshow in het Zuid-Chinese Zhuhai werden kort twee J-20’s-gevechtsvliegtuigen getoond aan een publiek van internationale vliegtuigbouwers, wapenhandelaren en militaire analisten.

Sinds in 2010 toevallig bekend was geworden dat China werkte aan de ontwikkeling van een eigen toestel met ,,stealth’’-capaciteit werd het bestaan van het project door de autoriteiten ontkend. Lang werd ook getwijfeld of China in staat zou zijn een dergelijk toestel te bouwen. Maar op de grootste wapenshow van Azië werd duidelijk dat de technologische kloof tussen China en de VS stap voor stap kleiner wordt. De modernisering van de Chinese luchtmacht en de marine is een van president Xi Jinping’s belangrijkste hervormingsprojecten.

Tekst gaat verder na de video:

Militaire analisten vermoeden dat de blauwdrukken van de Chinese J-20 zijn gestolen door militaire hackers van het Volksbevrijdingsleger. Een van hen, de 51-jarige Su Bin, werd eerder dit jaar in de VS daarvoor veroordeeld. Hij zou zeven jaar geleden hebben ingebroken in de computers van Lockheed Martin en daarna de tekeningen van de F-35 hebben doorverkocht aan de Aviation Industry Corporation of China. China ontkent deze aantijgingen, maar zegt wel dat de J-20 sterke overeenkomsten vertoont met de F-35.

Het is voor het eerst dat de Chinese luchtmacht nieuwe en zeer geavanceerde wapens toont op commerciële wapenbeurzen. In de Chinese media werd dit vertoon van nieuwe generaties wapentuig geprezen als een vorm van ,,transparantie zonder precedent’’.

    • Oscar Garschagen