‘Bpost doet nieuwe poging overname PostNL’

Dat meldt het FD. In mei liep een overnamepoging stuk.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Nadat een eerste overnamepoging in mei op niets uitliep, probeert het Belgische postbedrijf Bpost PostNL opnieuw over te nemen. Dat meldt het FD op basis van een voorbereidend document dat de krant in handen heeft, “door een vergissing van een pr-bureau”.

Hoe hoog het bedrag is dat Bpost per aandeel PostNL biedt, staat niet in het document, schrijft het FD. Bpost zou nu de helft van het overnamebedrag in contacten en de helft in eigen aandelen willen voldoen. In mei zou Bpost een bedrag van tussen de 5 en 6 euro per aandeel hebben willen betalen.

PostNL wil geen commentaar geven. Een woordvoerder: “We reageren niet op geruchten.” Ook Bpost wil niks kwijt: “Op dit moment is er geen enkele officiële reactie.”

Na het nieuws steeg het aandeel PostNL flink op de AEX. De koers sloot op 4,78 euro, ruim 11 procent hoger.

Verbeterd bod

Waarom de overnamepoging in mei stukliep werd door beide bedrijven niet bekendgemaakt. Er werd alleen gecommuniceerd dat er gesprekken hadden plaatsgevonden en dat “deze gesprekken uiteindelijk niet geleid hebben tot overeenstemming over de voorwaarden van zo’n transactie”.

Het bod zou nu op zes punten verbeterd zijn, bericht het FD. Bij een overname zouden de pensioenen van PostNL-medewerkers gegarandeerd worden, PostNL blijft alle huidige diensten uitvoeren en er vallen geen grote ontslagen. In Nederland zouden er zelfs 1.800 banen bij komen. Doel van Bpost is “het positioneren van deze transactie als enige mogelijkheid om voor beide bedrijven een duurzame toekomst op de Europese postmarkt te garanderen”.

Dat Bpost PostNL probeerde over te nemen, was een onverwachte stap, schreef onze redacteur Mark Duursma in mei:

“PostNL had in 2015 een miljard euro meer omzet en heeft twee keer zoveel werknemers. Financieel staat Bpost er echter beter voor, met ruim twee keer zoveel nettowinst in 2015 en een beurswaarde die drie keer zo hoog is: 4,8 miljard tegen 1,7 miljard euro. Anders dan PostNL keerde Bpost vorig jaar dividend uit, 1,29 euro per aandeel.”