Ben Affleck: ‘Ik begon ook gewoon als pizzakoerier, hoor’

Als scenarist, regisseur en producent heerst Ben Affleck in Hollywood, als acteur overtuigt de man die een autistische held speelt in ‘The Accountant’ nog steeds niet iedereen.

©

Zijn broer Casey is de mysterieuze karakteracteur die kans maakt op zijn tweede Oscar-nominatie, voor Manchester by the Sea. Zijn vriend en handlanger is Amerika’s favoriete schoonzoon Matt Damon.

Hoe komt het toch dat Ben Affleck (44), ondanks zijn imposante staat van dienst, als acteur een beetje in hun schaduw staat? Twee Oscars heeft hij inmiddels: als scenarist van Good Will Hunting (1997) en als regisseur van Argo (2012). Maar als acteur mist hij het natuurlijke charisma van Damon en de emotionele intensiteit van Casey. Zijn hang naar understatement wordt niet zelden voor saaiheid aangezien. Hij wekt bij velen zelfs weerzin: toen bekend werd gemaakt dat Affleck Christian Bale opvolgde als Batman zorgde dat voor enorm rumoer op internet.

De onzekerheid van zijn jonge jaren is nooit helemaal verdwenen, zegt Affleck tijdens een ontmoeting in Los Angeles. „Je hoopt maar dat het goed blijft gaan. Dat je de rol krijgt. Ik blijf altijd op mijn hoede.” Dat hij al ruim twee decennia op topniveau meedraait in Hollywood – sinds hij met Damon een Oscar won met Good Will Hunting (1997) – wimpelt hij weg. „Ga weg zeg, ik begon niet aan de top. Ik begon ook gewoon als pizzakoerier.”

Afgeserveerd als acteur

Affleck is al eens diep gevallen. In 2003, net uitgeroepen tot ‘sexiest man alive’ en opgejaagd door paparazzi vanwege zijn affaire met twee Jennifers – Lopez en Garner – werd hij als acteur afgeserveerd na het dubbele fiasco van superheldenfilm Daredevil en romkom Gigli. Affleck herpakte zich: 65 rollen heeft hij op zijn naam, tegenwoordig vaak als een gesloten, ambivalent figuur: zie Nick Dunne in de thriller Gone Girl (2014). Waarbij het hielp dat de talentvolle regisseur zichzelf kon casten in sterke films als The Town en Argo.

Lees de recensie van Afflecks nieuwste film: Batman wordt een autistische actieheld

Afflecks vlakke uitstraling past prima bij de psychologische actiefilm The Accountant, waarin hij Christian Wolff speelt, een autistische boekhouder met de vuisten van James Bond. De actiethriller doet aan de vroege Jason Bourne-films denken: in potentie wordt hier een nieuwe franchise opgestart. Maar verwacht niet dat Affleck daar uitbundig op vooruitloopt: tijdens de ontmoetingen in Los Angeles lijkt hij voor een Hollywoodster wel erg bescheiden. Krediet opeisen? Welnee. „Een film is een gemeenschappelijke onderneming. Hij wordt zeg maar geschreven door iedereen die eraan meewerkt”, zegt Affleck. Daarom afficheert hij door hem geregisseerde films (Gone Baby Gone, The Town, Oscarwinnaar Argo) ook nooit als ‘A Ben Affleck Film’.

Batman voor kinderen

Affleck beleeft een heel behoorlijk 2016. Vóór The Accountant maakte hij dit voorjaar zijn debuut als de broeierige nieuwe Batman in Batman v Superman. Die film werd gekraakt, maar Afflecks vertolking niet. Ook is er een nieuwe interactieve reality-tv-serie met co-producent Damon: The Runner, en volgt rond Kerstmis zijn nieuwe misdaaddrama Live by Night in de VS, op tijd voor de Oscars: Affleck regisseert en speelt de hoofdrol van een gangster tijdens de drooglegging in de jaren twintig.

Net als zijn broer Casey oogt Affleck bij zijn openbare optredens flegmatiek, op het slome af, met soms een stuurs accent. Maar als hij het over zijn film heeft, schiet hij in een hogere versnelling: „Ik wil de kijker terug voeren naar het oude Hollywood, de gangsterfilms van weleer, de tijd dat blockbusters nog episch waren. Een sexy misdaadsaga voor een groot publiek, met geweldige maatpakken en auto’s.”

Benjamin Géza Affleck-Boldt groeide op nabij Boston. Zijn vader was acteur, zijn moeder was bevriend met een casting-director. Acteren werd er met de paplepel in gegoten, zowel Casey als Ben had al filmrolletjes voordat ze tien waren. De nauwe vriendschap met Matt Damon gaat ook terug op zijn jeugd: in hun schooltijd en later in New York en LA woonden, schreven, brainstormden en repeteerden ze samen. Toen Ben 22 was, verkocht het duo het scenario Good Will Hunting. Voor zijn eerste filmrollen had Affleck toen al positieve recensies, maar deze doorbraak was iets anders: „Overweldigend, onecht.” Gus Van Sant verfilmde hun script met Damon en Affleck als het wiskundegenie uit de achterbuurt en zijn beste vriend.

Affleck wisselt kwaliteitsfilms als Boiler Room af met mislukkingen als Jersey Girl, maar als producent en regisseur is hij in Hollywood een niet te onderschatten machtsfactor geworden. Dat hij de rol van Batman accepteerde na een reeks duistere drama’s is voor zijn kinderen, zegt hij. „Argo en Gone Girl waren films voor volwassenen die ik niet met ze kan bekijken. Dat ik weer superheld werd, was vooral vanuit het idee dat zíj dat bijzonder zouden vinden.” Een Oscar gaat hij niet winnen als Batman of ‘The Accoutant’, beseft Affleck. „Maar daar gaat het mij niet om. Het mooie was dat experts en de mensen met autisme enthousiast waren over een held die in het autisme-spectrum zit. Ik kreeg suggesties en feedback. Dat raakte me.”

Waarna hij ongevraagd over zijn broer begint. „Casey is zó goed in Manchester by the Sea. Hij verdient het om beloond te worden.” Laat hij die ontbrekende acteer-Oscar dan maar winnen.

    • Diederik van Hoogstraten