Opinie

‘Barroso schond geen regels bij overstap naar Goldman Sachs’

José Manuel
José Manuel Foto EU

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft geen ethische regels geschonden door een baan aan te nemen bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat zegt het ethische comité van de Europese Commissie in een verklaring. Wel merkt het comité op dat Barroso zich had moeten realiseren dat de bank omstreden is en dat zijn overstap de reputatie van de Commissie kon schaden.

Barroso werd eerder dit jaar aangesteld als adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Hij geeft daar advies over de Britse uittreding uit de Europese Unie. Zijn opvolger bij de Europese Commissie, voorzitter Jean-Claude Juncker, stelde in september een onderzoek in naar de benoeming.

Barroso’s positie bij Goldman Sachs zou vragen oproepen over zijn integriteit, vooral omdat Goldman Sachs wordt beschouwd als een van de veroorzakers van de financiële crisis. De Europese Commissie kent een ‘afkoelingsperiode’ van 18 maanden na het vertrek een commissielid. In deze periode moet een ex-lid de commissie informeren over nieuwe functies. Barroso werd net na de afkoelingsperiode aangenomen door Goldman Sachs.

Het ethisch comité, een intern adviesorgaan van de Europese Commissie, onderzoekt op het moment ook de activiteiten van voormalig commissaris Neelie Kroes. Zij zou haar directeurschap bij een bedrijf op de Bahama’s hebben verzwegen toen zij in 2009 opnieuw werd aangesteld als commissaris. (NRC)